Реклама / Ads
1| 3055 |17.11.2021 НОВИНИ

Напрежението по границата между Полша и Беларус може да трае месеци

.
Кризата по границата между Полша и Беларус може да продължи месеци. Това заяви министърът на отбраната във Варшава на фона на поредната нощ на ескалации заради наплива на мигранти от Близкия изток.
 

Напрежението наложи граничните власти на Варшава да употребят водно оръдие и сълзотворен газ, а суровите условия и ниските температури, на които са изложени лагеруващите по границата бежанци, вече взеха първите си жертви. 

Хиляди хора са разположени по границата, а според Запада кризата е дело на инженеринг от страна на Беларус и Русия. Целта е да се раздели ЕС и Минск да отговори на санкциите, които Брюксел наложи заради действията на държавния глава Александър Лукашенко. 

 

ФрогНюз припомня, че той стана повод за яростни протести след като бе преизбран за пореден път начело на Беларус. Спечели 80% от вота на изборите през август 2020 г., а опасенията са, че вотът е бил манипулиран с цел Лукашенко да затвърди 26-годишния си диктат. При демонстрациите загинаха хора, а опозиционери на Лукашенко бяха задържани и подложени на репресии.

 

“Трябва да се подготвим, че тази криза по границата между Полша и Беларус няма да бъде разрешена бързо. Трябва да се подготвим за идните месеци, надявам се, че това няма да продължи години наред”, заяви министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак пред местна медия, цитиран от вестник “Гардиън”. 

 

Припомняме още, че анализатори посочват, че зад тревожната ситуация се провижда и дългата ръка на Кремъл. Владимир Путин е верен съюзник на Лукашенко. Счита се, че Москва се опитва да отклони вниманието от опитите й да разположи войски в Украйна. Освен това заговори и за двоен аршин от страна на ЕС при третирането на трети държави, които са порта за бежанците към Европа. Причината - парите, отпуснати от блока на Турция за справяне с мигрантската криза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3016 |16.11.2021 Тайван - горещата тема от първата среща между Байдън и Си Цзинпин . 1| 3789 |15.11.2021 Победителят измежду аутсайдерите: Луна скърби за България . 4| 3049 |15.11.2021 Кирил Петков: Ще търсим нов подход за решаване на проблемите между София и Скопие . 0| 2948 |15.11.2021 При 21% обработени протоколи - над 5% разлика между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads