Реклама / Ads
17| 5877 |28.04.2020 НОВИНИ

Народното събрание изслушва премиера и министри за справянето с кризата /допълнена/

.
Премиерът Бойко Борисов и министри в НС
В Народното събрание започна дългоочакваното изслушване на министър-председателя Бойко Борисов. С него са вицепремиерът Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов, социалният министър Деница Сачева и вътрешният министър Младен Маринов.
 

"Преди да се знае, че ще има пандемия, аз лично се обадих на Нинова и ѝ предложих да минем заедно през тази болест. Беше ми отказано. По линия на здравеопазването - ние първи започнахме да се организираме и да правим учения за всичко, което е необходимо за подобна пандемия. Бързо преорганизирахме производството, за да можем да осигурим всичко за нашите лекари на първа линия.", бяха първите думи на Борисов.

 

Той отчете данните съобщени по-рано от Националния оперативен щаб за заболеваемостта и смъртността у нас. По думите му страната ни е напърво място по нисък брой заболели и починали от COVID-19.

"Огромната част от медиите излъчват директно брифингите, без никой да ги задължава, което означава, че има интерес към това което се съобщава.", заяви Борисов.

 

"Ние имаме най-либералните мерки в Европа, които са съобразени дори с народопсихологията на българите. По думите на Борисов в съседните на нас държави има вечерни часове и хората не са допускани да излизат от домовете си.", обясин премиерът.

 

"В момента, в който дойде платото или малкия пик, както го наричат в щаба се възстановиха плановите операции, женските консултации, имунизациите, инвитро процедурите, отвориха се парковете. Хората могат неограничавано да се ходят до магазин, аптека, банка, застрахователна компания без да бъдат проследявани.", допълни той.

 

От страна на депутатите започнаха въпроси. Първи с питане на трибуната застана депутатът от БСП Драгомир Стойнев, който поиска да научи дали правителството има икономически план за излизане от кризата.

 

В отговор Борисов заяви, че ако някъде има план за гарантирането на икономическото развитие на която и да е държава, то много лесно можем да го препишем. В България много сектори работят, някои от тях и на пълни обороти. Маса хора у нас работят за автомобилните заводи.

 

Света няма рецепта как да се пусне сектор "Туризъм" да работи. Ще направим работна група, за да видим как ще се случи това, за да се превърнем хотелите в болници. Ситуацията у нас също бе подценявана. Не от мен, разбира се, помните около 3 март какви бяха дискусиите", каза още министър-председателят.

 

Той заяви, че ежедневно се работи с Европейския съюз. "Знам, че искате да извадим и да раздадем парите за един месец, БСП са го правил, после ще се чудим откъде да вземем пари и ще се молим на бизнеса. Ние трябва да носим отговорност. Всичко е в бъдеще време. Ние, като част от една глобална икономика, се движим с тях.", категоричен бе Борисов.

.

 

"Ще успеем да се преборим. Водещи сме в борба с епидемията. След пандемията ще започне и икономическа криза, която, г-н Борисов, ще продължи дълго. Един е отрасълът, който винаги ни измъква от кризата - земеделието. Имам поръчение и молбата ми към вас - да има национален съвет за земеделието", каза още той.

"Сектор земеделие е най-подпомагания сектор. Дори сега хората без работа могат да работят в земеделието и да си взимат парите за безработица", отговори премиерът Бойко Борисов. 

"Непрекъснат контакт има със земеделците, може още да се подпомогне, но и сега средствата са много", коментира министър-председателят. 

 

Народният представител от ПГ на ДПС Нигяр Джафер поиска от правителството да закупи повече тестове за COVID-19, с които да бъдат изследвани по-голям брой български граждани.

 

"Време е вече да разберем, че средствата за здравеопазването не са разход, а инвестиция. Време е да разберем, че овладяването на подобна криза няма как да се случи единствено с налагането на карантина или изолация, защото тази криза ще бъде траен процес. Аксиомата е, че повече тестване означава повече диагностицирани. Така че парите, вложени за тестове, ще са многократно по-малко от пораженията, които биха били нанесени върху икономиката и доходите на хората'', коментира още Джафер.

 

Тя посочи, че България е на предпоследно място по брой тествани и отново подчерта, че тестовете са високо ефективен подход и правилното им ползване и разпределение ще доведат до правилните изводи.

 

"Вместо да разпъваме локуми, нега да говорим коректно", заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев във връзка с мярката 60/40 за бизнеса и работниците.

 

По мярката 60/40 7403 подадени заявления за над 101 хиляди служители, обясни премиерът Бойко Борисов. Така ще се запазят над 120 000 работни места до края на месеца, каза той. Премиерът предложи след като бъде изслушан по темата за COVID-19, министър Деница Сачева да обясни подробно какво се случва с мярката 60/40.

 

Очаквайте подробности.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4874 |22.04.2020 Десислава Атанасова: Не сме бойкотирали изслушването на г-н Борисов . 12| 4490 |22.04.2020 Демократична България: Осуетяване изслушването на Борисов в НС унижава достойнството на всички ни . 7| 4096 |21.04.2020 Провали се изслушването на премиера в парламента . 7| 3978 |10.03.2020 Асоциацията на заведенията искат помощ от Борисов и Народното събрание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads