Реклама / Ads
53| 6918 |13.03.2020 НОВИНИ

МС реши: Иска извънредно положение заради коронавируса

.
Бойко Борисов
Вече тези, които не си бяха въвели мерките, които България въведе още на 28 февруари и тогава ми се смяха, започнаха да го правят. Ние сме въвели едни мерки, които обаче не се спазват. Днес са ни избягали 14 души. Това налага да въведем извънредно положение във връзка с този вирус.
 

Това дава възможност да се затварят училища, детски градини, университети, спортни събития. Извънредното положение дава още възможност да се използва полиция, жандармерия и армия при необходимост.

 

Това заяви премиера Бойко Борисов на свиканото тази вечер от него извънредно заседание на Министерския съвет съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

 

Да се мобилизираме, да спазим процедурата, но тези, които не спазват процедурата – да дадем правомощия на МВР, на службите да ги задържи и да ги задължи да спазват забраната, каза още Борисов. Част от мерките ще са и налагане на санкции за хората, които не спазват карантина, ако са поставени под такава.

 

МВнР трябва всяка минута да си актуализира сайта за забрана на пътувания от България към други страни, а МЗ – от кои държави да не могат да влизат в България, продължи премиерът.


Единствено и само дисциплина и организация на нацията може да ни помогне, заяви Бойко Борисов. В тази ситуация единственият спор е колко драстични да са мерките, добави още той.


Премиерът изчисли, че 3 млрд. минимум ще е загубата, ако така вървим.
Според Борисов размерите на щетите за световната икономика ще надминат в пъти това, което стана при последната финансова криза.


Ананиев трябва да ми даде отговор. Здравната каса да направи клинична пътека за коронавируса, съобщи още премиерът.


Борисов изрази надежда, че всички парламентарни групи в Народното събрание ще приемат предложението.

 

Барове, нощни клубове и дискотеки също ще бъдат затворени.


Социалното министерство трябва да вземе мерки относно изплащането на пенсиите.
Сега е моментът да покажем дали сме патриоти, дали сме солидарни – да се погрижим за възрастните хора, да се погрижим за социално слабите, за санитарите.

 

Голям проблем ще възникне с погребалните агенции, защото близките на починал с коронавирус също са под карантина, каза още министър-председателят.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5235 |12.03.2020 Извънредно заседание на МС. Обявяват по-строги мерки срещу коронавируса . 6| 3774 |12.03.2020 Журналистите с подписка срещу забраната да се движат из кулоарите в НС . 5| 4127 |11.03.2020 КПКОНПИ иска имането на руснак с 86 жилища в Кранево . 7| 5269 |10.03.2020 Александър Сиди: Бежанците показаха, че искат да променят Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads