Реклама / Ads
11| 2838 |05.04.2024 НОВИНИ

НАТО изгони няколко руснаци от централата си заради шпионаж

.
Източник: личен архив
Няколко души руски персонал са били изгонени от централата на НАТО заради твърдения за шпионаж, предаде Ройтерс, като се позова на интервю на генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг за германския в. „Билд“.
 

„Дадохме си сметка, че те извършват дейности, които в действителност не са дипломатическа работа, а разузнавателна“, каза генералният секретар.

 

Междувременно вчера след края на двудневното заседание на външните министри от алианса в Брюксел Столтенберг заяви, НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна.

 

"Нямаме планове да изпращаме войски в Украйна, няма молба за това. Оказването на помощ на Украйна не ни прави част от конфликта", добави той.

 

Столтенберг съобщи, че съюзниците подкрепят предложението занапред военната помощ за Киев да бъде съгласувана от пакта и така да се постигне предсказуемост. По неговите думи работата по този въпрос ще продължи в следващите седмици.







"Обстановката на бойното поле остава сериозна. Украйна има нужда от повече средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и подкрепа. Виждаме, че Русия оказва натиск по фронта и мобилизира повече войски, готова е да пожертва хора и техника за незначителни цели. Има две възможности - съюзниците да осигурят повече помощ и Украйна да си върне повече от завзетите земи; другата възможност е да не можем да направим това и Русия да продължи напред, опасността да се повиши. Единственият начин да се постигне траен и справедлив мир е в силата на украинските въоръжени сили, само така (руският президент Владимир) Путин може да бъде убеден, че няма да спечели на бойното поле и трябва да преговаря за приемливо решение, при което Украйна запазва своята независимост. Вярвам силно, че това е възможно", каза Столтенберг.

 

"Възразявам на всякакви опити на грузинските власти да върнат законопроекта за "чуждите агенти", това противоречи на усилията за укрепване на демократичните институции в страната и за сближаване с НАТО и ЕС", посочи генералният секретар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2498 |05.04.2024 Москва вкара в предварителния арест още един заподозрян за атентата в „Крокус сити хол“ . 21| 3280 |05.04.2024 АКФ: Служебният енергиен министър е последният, редактирал изчезналата пътна карта за „Турски поток“ . 7| 2694 |05.04.2024 Доц. Петър Чолаков: Радев е "гумен печат" . 9| 2543 |05.04.2024 Томислав Дончев лаконичен за реденето на кабинета: Щуротии не мога да коментирам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads