Реклама / Ads
5| 2374 |11.07.2024 НОВИНИ

НАТО описа Китай като "решаващ фактор" във войната срещу Украйна, разработва атакващ дрон за Русия

.
НАТО
Лидерите на НАТО излязоха с най-категоричния език на алианса срещу военната подкрепа на Китай за Русия на фона на признаците, че Пекин разработва атакуващ дрон за конфликта с Украйна.
 

В декларация, публикувана в сряда вечерта по време на 75-ата си юбилейна среща на върха във Вашингтон, НАТО описа Китай като „решаващ фактор“ във войната на Русия срещу Украйна. Комюникето описва подробно доставката на Китай на материали с двойна употреба, като оръжейни компоненти, оборудване и суровини, които служат като суровини за руския отбранителен сектор.

 

САЩ информираха съюзниците от НАТО за подкрепата на Китай преди срещата на върха като част от усилията за създаване на споделена загриженост относно процъфтяващото партньорство в отбраната, според хора, запознати с въпроса.

 

В декларацията се казва, че Китай поставя „системни предизвикателства пред евроатлантическата сигурност“, включително чрез кибернетични дейности и дезинформация, както и развитието на космически способности.

 

„Призоваваме всички страни да не оказват никаква помощ на агресията на Русия. Ние осъждаме всички онези, които улесняват и по този начин удължават войната на Русия в Украйна“, се казва в комюникето на алианса.

 

Говорителят на китайското посолство Лиу Пенги каза в изявление по имейл, че „нормалната търговия на Пекин с Русия се извършва на светло“, добавяйки, „Китай не предоставя оръжия на страните в конфликта и строго контролира износа на артикули с двойна употреба“.

Шведският министър на отбраната Пал Йонсън каза, че "би било много неразумно" Китай да доставя оръжия на Русия.

 

Съюзниците посочиха, „че Китай и Русия си сътрудничат задълбочено в областта на отбраната“, включително чрез повече съвместни военни учения, а Пекин предоставя много оборудване с двойна употреба, каза Йонсън в интервю. „Те увеличават тази подкрепа и това е голямо безпокойство.“

Американски служители казаха, че Китай се въздържа директното предоставяне на оръжия и артилерия, нещо, което би сигнализирало за безпрецедентна ескалация и почти сигурно ще предизвика по-силни действия - като санкции - срещу втората по големина икономика в света.

Все пак европейските столици бяха разтревожени от съобщенията този месец, че китайски и руски компании разработват атакуващ дрон, подобен на ирански модел, използван в Украйна, съобщи Bloomberg по-рано.

Натискът от страна на НАТО показва нарастващ консенсус между САЩ и техните партньори, че Пекин представлява заплаха не само в Азия, но и за европейската сигурност чрез подкрепата си за Русия. През последните години европейските столици от Берлин до Лондон, Прага и Вилнюс втвърдиха позицията си спрямо Китай.

Bloomberg също съобщи през април, че Пекин предоставя на Русия сателитни изображения за военни цели, микроелектроника и машинни инструменти за танкове, както и набор от технологии, използвани в оръжията или необходими за производството им.

Още през май бившият министър на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс провокира спор с Вашингтон, когато намекна, че Китай работи за предоставяне на оръжия на Русия. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че до момента САЩ не са виждали Китай да доставя оръжия директно на Русия.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2313 |11.07.2024 Временна комисия в НС ще проверява Ивелин Михайлов и "Исторически парк" . 0| 2312 |11.07.2024 35-годишен френски рефер ще ръководи финала на Евро 2024 между Испания и Англия . 2| 2416 |11.07.2024 Освобождават предсрочно Биляна Петрова от затвора . 13| 2317 |11.07.2024 ИТН ще преговорят с ПП-ДБ, ако вторият мандат отиде при тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads