Реклама / Ads
2| 2416 |11.07.2024 НОВИНИ

Освобождават предсрочно Биляна Петрова от затвора

.
Източник: БГНЕС
Окръжният съд в Сливен е освободил предсрочно от затвора Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост" Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, съобщава правният сайт "Лекс".
 

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен, а от определението му е видно, че положително становище за освобождаването на Петрова е изказано и от началника на затвора в Сливен. За развоя на делото стана ясно от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук, където е посочено обаче, че определението на съда е било протестирано от прокуратурата. За това Петрова още не е освободена, а крайната дума ще има апелативният съд в Бургас.





В края на 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно и тримата, които получиха ефективни присъди. Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост" през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост" – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор. Определението на съда в Сливен за освобождаването на Петрова е от 3 юли.

 

От него става ясно, че към тази дата тя е изтърпяла над година и седем месеца от присъдата си в затвора. Над две години пък са ѝ приспаднати от престои в ареста и почти 3 месеца от работа. Така, съдът е изчислил, че Петрова е изтърпяла вече почти 4 години от присъдата и ѝ остават още една година и 17 дни. От становището на затворническата администрация става ясно, че според нея рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания.





„Положителната промяна се изразява в осъзнаване на част от причините за деянието, но основната причина за задържане на риска са недостатъчно променените мисловни умения. Осъдената все още прехвърляла значителна част от отговорността за деянието върху външни фактори и лица", се казва в позицията на затворническата администрация до съда. В същото време обаче е отбелязано, че още в края на миналата година Петрова е на лек режим, работи и е била двукратно награждавана. Отчетено е също, че наличието на образование, квалификация и семейна подкрепа увеличават защитите от рецидив и затова администрацията стига до извод, че тя може да бъде освободена предсрочно.

 

До същото заключение е стигнал и съдът, който в определението си казва, че до този момент Петрова не е наказвана, няма нарушения на вътрешния ред, проявила е инициативност и сътрудничество при социални и възпитателни мероприятия, работила е, има изградени трудови навици, била е награждавана и е поощрена чрез промяна на режима.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2320 |11.07.2024 ИТН ще преговорят с ПП-ДБ, ако вторият мандат отиде при тях . 0| 2277 |11.07.2024 Обмислят списък на опасни вещества в борбата с употребата на райски газ . 1| 2277 |11.07.2024 И в Гърция морето стана "солено", шмекери дерат кожи за чадър и шезлонг . 3| 5197 |11.07.2024 "Седиш до това дете, избърсваш кръвта му и си мислиш: "Защо?". Как 4-годишният Дима оцеля руските от ракети над главата му?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads