Реклама / Ads
2| 3003 |21.06.2023 НОВИНИ

Назначиха още зам.-министри, сред тях бивша заместничка на Фандъкова

.
Министерски съвет
Бившият зам.-кмет на София по екологията Мария Бояджийска е назначена днес за зам.-министър на околната среда и водите, съобщи правителствената пресслужба. Последната порция заповеди за назначения по министерствата съдържа общо пет имена на зам.-министри.
 

В справката за нея се припомня, че Бояджийска е била заместник-министър на околната среда при управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев - от август 2022 г. до юни 2023 г. От 2000 г. до 2005 г. е била експерт към отдел "Оценка на въздействието върху околната среда и комплексни разрешителни, предотвратяване и контрол на замърсяването" в Министерството на околната среда и водите, работила е в Световната банка и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършила е магистратура по биология в СУ "Св. Климент Охридски" и е магистър по "Бизнес администрация и икономика" от университета в Шефилд, Великобритания. През 2016 г. тя бе критикувана от граждански групи и сдружения заради изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ - София - проект, който в крайна сметка се провали. През 2016 г. тя дори получи от граждани антинаградата "златен противогаз" за принос към обогатяване на софийския въздух с химични вещества.



В екипа на министъра на околната среда Юлиан Попов влиза и Николай Сиджимов, бил на същия пост в правителството "Петков" в периода декември 2021 г. - август 2022 г. Той е завършил магистратура по екология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Дипломант е на Института по зоология, БАН. Специализирал е в университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, както и в Япония, Швеция и Унгария, сочат данни от биографичната справка за него. Добавя се, че Сиджимов е основател и изпълнителен директор на Регионалния център за икономическо развитие в Сливен. Той е основал и ръководи Асоциацията на еколозите от общините в България. Бил е кандидат-депутат в листите на "Демократична България".


Георги Ангелов и Мартин Гиков са назначени за зам.-министри на иновациите и растежа.


Георги Ангелов е професор доктор в Техническия университет - София. Представен е като ръководител на катедра "Микроелектроника" в същия университет. Също така е ръководител на "Микро Нано Лаб" в "София Тех Парк" и председател на управителния съвет на Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи.


Мартин Гиков идва в изпълнителната власт от Фонда на фондовете, където до днес е бил изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. Представен е като човек с опит на ръководни позиции в банковия сектор, работил е в големи международни компании. От справката за него, публикувана на сайта на Фонда на фондовете, се вижда, че е заемал ръководни позиции в рамките на "Уникредит Булбанк" в България, като е бил изпълнителен директор на "Уникредит Лизинг" и е отговарял пряко за дейността на "Уникредит Флийт Менидмънт" и "Уникредит Застрахователен брокер". Бил е член и на Управителния съвет на Pirelli RE AD, съвместно дружество между Уникредит Булбанк и италианската Pirelli SPA. Ръководил е Управление "Структурирано финансиране", и е бил директор "Бизнес развитие - инвестиционно банкиране". Работил е и за международни компании като Ernst & Young, инвестиционната компания Charles Schwab в САЩ, Bank Austria във Виена, Lukoil и Corps of Commissionaires, Великобритания.


Завършил е магистратура по бизнес администрация за висш мениджмънт "Global Executive MBA" от Виенския икономически университет, WU - Vienna и Щатския Carlson School of Management към Университета на Минесота, САЩ. Mагистър e по "Счетоводен мениджмънт" от УНСС. Бакалавър е по "Финанси, икономика и международен бизнес" от Щатския университет на Аризона - ASU. Притежава и редица сертификати и лицензи от NASD, ACCA и Harvard Business School, информира правителствената пресслужба.


Даниела Дашева ще бъде зам.-министър на младежта и спорта. През 2017 г. в служебното правителство на Огнян Герджиков е била министър. Била е депутат от партията "Български възход" в 48-Ото Народно събрание. В справката за нея се отбелязва, че Дашева е професор по теория и методика на спортната тренировка и доктор на педагогическите науки. Два мандата е била заместник-ректор на националната спортна академия "Васил Левски" по научната и международната дейност. Била е ръководител на катедра "Теория на спорта" до 2019 г. и към настоящия момент е член на Академичния
съвет на НСА "В. Левски".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2907 |19.06.2023 Назначиха нови заместник-министри на вътрешните работи и транспорта . 16| 3334 |13.06.2023 Денков уволни трима зам.-министри, единият заради принадлежност към Държавна сигурност . 4| 21532 |30.05.2023 Схемата “Осемте джуджета” е тържище за бъдеще: АКФ разговарят с бившата жена на Пепи Еврото . 4| 2928 |25.04.2023 Мъж смля от бой бившата си пред очите на детето им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads