Реклама / Ads
6| 9768 |24.09.2019 НОВИНИ

Назрява пореден скандал: Задкулисието иска да „отреже главата“ на шефа на НЗОК, за да сложи свой човек

.
Д-р Дечо Дечев
Назрява огромен скандал. Задкулисието се кани да „отреже главата“ на настоящия шеф на Здравната каса д-р Дечо Дечев и на негово място да сложи свой послушен човек. Това научи Фрог нюз от депутати от управляващата коалиция. Куриозното е, че по модела на шефа на БНР, те също били „тактично съветвани“ да направят тази рокада.
 

Възмутени от поредния натиск  по върховете, те признаха, че не са съгласни управителят на Касата да бъде сменен, тъй като ведомството за първа година е финансово стабилно и няма преразход на средства. Не е тайна за никого, че министър Кирил Ананиев, който и без това едва удържа хаоса в ресора си, от доста време се опитва да прехвърли куп несвойствени дейности на НЗОК, за да се отърве от тях.

 

Такива са например закупуването на помощните средства за хората с физически проблеми, заплащането на лекарствата за болните от хемофилия, лечението на българите в чужбина и т. н. Разногласията между Ананиев и Дечев проличаха в момента, когато последният обясни, че на нито един здравно-осигурителен фонд по света не са му прехвърлени подобни несвойствени дейности. Прави впечатление, че в медийни изяви Ананиев предпочита да хвърли „горещия картоф“ в полето на НЗОК, вместо да обясни как би могъл да се реши един или друг проблем в сектора.


В управляващата коалиция имат подозрения какви биха могли да са причините  за  готвената на тъмно рокада в НЗОК. Едната е, че хора в управлението свързват името на д-р Дечев с доскорошният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Упорито в общественото пространство се коментира, че хората, които са минавали за близки на Цветанов, ще бъдат пометени.  Другата връзка се прави през близките отношения между Кирил Ананиев и финансовия министър Владислав Горанов. Според медийни публикации двамата имат родствена връзка. Освен това Ананиев има решаваща заслуга за кариерното израстване на Горанов. Той го взима в Министерство на финансите още през 1998 г., преди младият племенник, какъвто някои медии твърдят, че е, да се е дипломирал в Свищовския икономически университет. Назначава го като специалист в отдел „Извънбюджетни сметки и фондове”, който обслужва Министерски съвет, МВР, МО, службите, НСО и пр.

 

Известно е, че в НЗОК се завърта голяма сума пари, която за тази година е в размер на 4 299 603 000 лв. „Нищо изключено някой от задкулисието да се опитва да поеме контрола върху тези средства“, допуснаха депутати, които имат пряко наблюдение върху здравеопазването.


Припомняме ви, че с огромен скандал си тръгна преди една година и предишният управител на НЗОК Камен Плочев. По време на дебатите в НС около неговото освобождаване стана ясно, че МЗ подхваща „кръстоносен“ поход срещу Плочев заради уж натрупан дълг на Касата, който обаче набъбнал „при управлението на здравен министър Кирил Ананиев, който бил част от надзора на НЗОК. Скандалното е, че преди Плочев 16 управители са били сменени и нито един от тях не е изкарал пълния си мандат. 

 

Преди няколко месеца се развихри поредния грандиозен скандал, след като се разбра, че отново задкулисни сили махат ръководството на военното разузнаване.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4490 |20.09.2019 Пореден прoтecт в Чeрнoмoрeц зaрaди вoeнни имoти . 11| 7541 |13.09.2019 Пореден протест срещу Иван Гешев и Бойко Борисов, поискаха оставките на шефовете на БНТ и БНР . 8| 6508 |02.09.2019 Пореден бисер на Гешев: Усещането, че в някои райони държавата се е оттеглила, не е вярно . 5| 5510 |02.09.2019 Пореден изрод преби и изнасили момиче край село Копринка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads