Реклама / Ads
21| 5213 |06.06.2008 НОВИНИ

НДСВ: Клеветите срещу Симеон целят връщането на двуполюсния модел

.
Настървената кампания срещу Симеон Сакскобургготски заради имотите му цели да го дискредитира и да елиминира НДСВ от политическия живот на страната, се казва в декларация на ПГ на жълтата партия.
 

Вече години наред в България „специалисти” по наследствени отношения, земи и гори се произнасят високопарно и с фалшива загриженост за обществения интерес по темата „царски имоти”. Години наред се води настървена кампания срещу Симеон Сакскобургготски, която цели недвусмислено да срине авторитета му и да дискредитира НДСВ, чийто лидер е той, се посочва в документа.

В декларацията се казва, че тези дни царските недоброжелатели отново поставят особен акцент върху „царските имоти”, за да внушат, че се е случило нещо мистериозно и за да мобилизират чрез евтина пропаганда онези, които са определили като свой електорат.

simeon-partya.jpg А това, което се случи, е, че един български гражданин се обърна към българския съд, за да защити правата си на собственост. С една дума – нищо особено не се е случило. Кой знае защо за някои хора, ако този гражданин се казва Сакскобургготски, събитието веднага придобива сензационен характер. Макар точно европейският и правов стил на поведение да изисква споровете се решават в съда. Симеон Сакскобургготски отново ни показа как трябва да се държим като граждани, той не търси политически сензации, не използва авторитета си. Напротив, с отговорното си поведение той казва: Вярвам в българския съд и чакам неговото решение. Вярвам, че държавата защитава равнопоставено частната и държавната собственост. Той казва също: Искам всичко да е на чисто и всички да знаят това, тълкуват съпартийците на царя.

И питат: Защо желанието на царя да получи собствеността на семейството си, подобно на желанието на милиони български граждани, предизвика толкова политически брожения? Защо заявката за неговото завръщане в България и установяването му тук продължава да не дава покой на голяма част от политическите среди в България? Може би трябва отново да припомним, че наследяването е морален акт за принадлежност към предците и към фамилията. По подобна логика завръщането на Симеон Сакскобургготски е морален акт към родината му.

В декларацията се посочва още, че не са необходими специални юридически познания, за да се разбере, че Симеон Сакскобургготски можеше да получи собствеността си, без да се завръща в България, така както това се е случило през 2000 г. Неговото завръщане през 2001 г. е изцяло политически акт. В дадения му мандат като министър-председател той даде всичко от своя авторитет и от авторитета на фамилията си за европейското бъдеще на България. Това бе неговият исторически дълг към родината и той бе изпълнен успешно, категорични са от ПГ на НДСВ.

България е избрала пътя на модерните правови държави, в които правата на отделните граждани са равни. Симеон Сакскобургготски е един от 8-те милиона български граждани. Реституирането на част от собствеността на неговото семейство, извършено през 2000 г., стана според българското законодателство и напълно прозрачно. Всички процедури бяха спазени, нещо повече – нито прокуратурата, нито специалната парламентарна комисия не намериха нарушения, подчертават царските депутати. Едва ли има друг човек в България, чиито имоти да са толкова коментирани и толкова изяснявани, колкото имотите на българския гражданин Симеон Сакскобургготски. Има доста хора, чиито имоти са далеч по-високо оценявани от наследствените земи на царя. С произхода на такива имоти си заслужава обществото да се запознае по-отблизо, пише още в декларацията. И продължава: За разлика от Симеон Сакскобургготски собствениците на такива имоти не правят дарения. Не забравяйте, че царят дари близо 1000 декара от Врана на Софийска община. Собствениците на такива имоти не съхраняват паркове и постройки с културно-историческа стойност, не се обръщат коректно към съда, а наистина изсичат гори и вдигат на мястото им хотели.

Г-н Сакскобургготски никога не се е крил зад странни фирмени образувания, не е използвал подставени лица, възстановеното се води на негово име. Възстановяването на част от неговата наследствена собственост утвърждава принципа на равнопоставеност между държавната и частната собственост, както и окончателно скъсване с времената, когато в чуждите имоти е ловувала и почивала казионната комунистическа партийна върхушка, припомнят народните представители от НДСВ. Те задават и риторичния въпрос: Нима в онези времена имотите на царя са били обществено полезни или пък обикновените хора са имали достъп до тях?

Трезвомислещите български граждани разбират, че нестихващата кампания срещу Симеон Сакскобургготски има особено предназначение – да елиминира него и НДСВ от участие в политическия живот, да нанесе удар по умереното центристко мислене и поведение и да върне обществото в рамките на непродуктивния двуполюсен модел. Да нанесе удар срещу основите на демокрацията и правата на гражданите. Вдъхновителите на кампанията „Анти Симеон” мечтаят и за възстановяване на онази опростена картина от началото на прехода, когато лесно осребряваха грабителските си планове в суматохата на конфликта между левите и десните, убедени са от НДСВ.

Усилията на тази категория хора и техният антураж стават още по-упорити и агресивни, защото наближават нови избори. Те очевидно не желаят българските избиратели да се ръководят от фактите за периода на последните два мандата, през които НДСВ, ръководено от Симеон Сакскобургготски, осъществи множество полезни за България решения. Затова посягат всеки ден към клеветата, дезинформацията и спекулациите, се посочва още в документа.

Народните представители от НДСВ заявяват: Понеже темата изкуствено се политизира, ние изразяваме своята тревога и загриженост, че за пореден път обществото е подложено на манипулация, която вреди не само на НДСВ, не само на Симеон Сакскобургготски, тя вреди на всички честни и почтени хора, които живеят по правилата и спазват Закона. Ето защо жълтите депутати призовават гражданите да не се поддават на подобни архаично-тоталитарни методи. Те са убедени, че авторите на кампанията рано или късно ще бъдат разобличени.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4585 |03.06.2008 НДСВ: Имаме сили да се явим сами на избори през 2009 г. . 1| 5418 |29.05.2008 НДСВ: Финансова дисциплина и строг контрол при използване на СРС . 2| 5101 |28.05.2008 Държавата да застане срещу световната петролна криза . 6| 4861 |26.05.2008 Франко Фратини: Няма да има предпазна клауза срещу България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads