Реклама / Ads
0| 2849 |09.01.2023 НОВИНИ

Недостатъчният контрол на различни нива е причина за разменените бебета в АГ ”Шейново”

.
Проверката на ”Медицинския надзор” показва, че недостатъчният контрол на различни нива е причина за размяната на бебета в АГ ”Шейново”.
 

Това каза на брифинг изпълнителният директор на Агенция "Медицински надзор" проф. д-р Росен Коларов. При проверката на Агенцията са констатирани нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология.

 

 

Проф. д-р Росен Коларов каза, че не е "установен достатъчен контрол, въпреки че контролът е четиристепенен. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса, когато се дават на майката, гривничките пак трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата. Някъде на финала не е проверена тази сверка." Проф. Коларов посочи, че безспорно "има и човешка грешка."


В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени: пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Дадени са и задължителни предписания. Констативният протокол ще бъде изпратен и до разследващите органи, където се осъществява проверка по случая.


Започва проверка на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, за да не се допускат подобни нарушения. Ще се въведе и рискбазираният надзор. Ще бъдат оценяни онези рискови моменти, които са важни, за да се предотвратяват подобни действия. Медицинският надзор е проверил документацията, но разследващите органи трябва да установят точно как е станала размяната.

 

Проверката на Медицински надзор е осъществена между 21.12.2022 и 4.01.2023 година. Констативният протокол е връчен на лечебното заведение и е предоставен на министъра на здравеопазването. Пратено е писмо до Агенция за закрила на детето.

 

По-рано днес директорът на болница "Шейново" д-р Румен Велев заяви, че се обмислят нови механизми за контрол. От болницата проучват дали ще може да бъде въведена нова система, която автоматично генерира специални гривни с баркодове. По този начин ще се намали възможността от грешка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2855 |09.01.2023 ИА ”Автомобилна администрация” с нова система за контрол . 1| 3723 |04.01.2023 Бойко Рашков сменя Митов и оглавява комисията за контрол над службите за сигурност . 1| 3220 |01.01.2023 Начало на 2023г. в различните страни по света . 9| 3169 |22.12.2022 Пендаровски: Няма как македонец да стане българин, това са два различни идентичностни кода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads