Реклама / Ads
0| 2935 |01.11.2022 НОВИНИ

Недостигът на лекарства: Мислят връщане на стара формула за проследяване на наличността

.
Заради липсата или недостига на лекарства в аптечните мрежи се обмисля връщането на старата формула, с която е стартирала системата, която проследява наличието на лекарства в аптеките. Тя е променена през март.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

 

"До март формулата беше заложена по един начин, при което попадаха между 290 и 350 продукта в този списък. Беше направена промяна във формулата след извършен одит на системата, след което към момента попадат между 60 и 80 продукта на седмична база. Вчера бях извикан на среща в Министерството на здравеопазването с ръководството и това, което чух от тях е, че се обмисля и връщане на старата формула", заяви Богдан Кирилов - изп. директор на Агенцията по лекарствата.


Информацията, която постъпва в Агенцията по лекарствата за липсващи медикаменти, е с различен интензитет. Именно поради това беше създадена система, която да извършва анализ и мониторира количествата. Когато бъде установен недостиг, да се генерира списък, в който като попаднат продуктите, да не могат да бъдат изнасяни, обясни Богдан Кирилов.

 

"Забранителният списък е само за лекарствените продукти, които имат разрешение за употреба в България, имат регистрирана цена и се разпространяван на българския пазар", уточни той.


Кирилов добави, че системата отчита наличните в страната количества лекарства - при търговците на едро и в аптеките и всички изчисления се правят автоматично.


Според него е от изключителна важност да има комуникация между производителите съответно техните представители в рамките на асоциации и държавните институции, така че да може максимално рано, когато бъде установен риск от недостиг на лекарства, да се потърсят механизми за справяне с проблема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2700 |28.10.2022 7 от 10 души във Великобритания мислят, страната върви в грешна посока . 9| 4210 |25.10.2022 Кирил Петков: Не може да връщаме миналото. БСП да преосмислят за хартиената бюлетина . 10| 2924 |22.10.2022 ГЕРБ решени да положат максимални усилия. Надяват се другите да преосмислят позициите си . 0| 3182 |20.10.2022 Британското разузнаване: Руските власти обмислят изтегляне от района на Днепър?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads