Реклама / Ads
25| 4136 |23.10.2023 НОВИНИ

Нефтохимиците от "Лукойл" заплашват с протести, щели да бранят работните си места и отрасъла

.
Източник: личен архив
Нефтохимиците от "Лукойл - Нефтохим" започват протести, ще бранят работните си места и отрасъла.
 

"Няма да допуснем заличаването на високотехнологичния нефетопреработвателен отрасъл в България и всички свързани с него професии, като възнамеряваме да предприемем ефективни срочни протестни действия съгласно българското законодателство", категорични са членове на Синдиката на българските нефтохимици.

 

Политическата седмица започна с напрегната среща между партиите в сглобката и премиерът Николай Денков. По настояване на ГЕРБ-СДС и ДПС в нея онлайн се е включил и финансовият министър Асен Василев.

 

Постигнатият консенсус е, че забрана на руския петрол няма да се внася, стига „Лукойл“ да си плати задълженията. Премиерът Николай Денков е уверил партньорите си, че е реалистично тези задължения да бъдат събрани.

 

Припомняме, че държавата настоява рафинерията да плати 1,5 млрд. лева данъци и невнесена свръхпечалба. 

 

В петък депутатите се събират, за да разгледат възраженията на президента Румен Радев по Закона за енергетиката. А правителството ще изиска от „Лукойл“ още поне 620 млн. лева, дължими по приетия от миналия парламент закон. Пари, които според Делян Добрев от ГЕРБ, трябва да бъдат раздадени като компенсации за потребители.

 

„73 стотинки на литър беше нашата точна калкулация през август. Не виждаме причина тя да се промени. След като преодолеем ветото в петък и то бъде публикувано в Държавен вестник другата седмица - във вторник, може да се осъществи тази компенсация“, обясни Добрев.

 

По-късно премиерът обаче поясни, че заради тази мярка можем да бъдем наказани от Европейската комисия. „За нас това, което е важно е да влязат в бюджета по правилния начин съответните данъци. Аз самият бих бил предпазлив за това как ще бъдат изхарчени тези пари“, каза той.

Ще бъде предложено още държавата да поеме контрола над базите за съхранение на гориво на „Лукойл“.

 
Брюксел отказа коментар за евентуална промяна на позицията на страната ни относно дерогацията, защото няма официално съобщение от правителството ни за това.

 

„България може едностранно да се откаже от дерогацията, но ако впоследствие реши да се възползва от нея, то трябва да е съгласно пълния регламент на ЕС“, казват от Европейската комисия. Вероятно това значи нова процедура на одобрение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4084 |23.10.2023 Фенове на ЦСКА обмислят блокада на Орлов мост в петък . 6| 4101 |23.10.2023 КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост . 3| 3706 |23.10.2023 Проф. Хинков: Идеалният вариант е и лекарят да вижда наличността на медикаментите . 21| 5349 |23.10.2023 Венко Сабрутев: Ако "Лукойл" си бяха плащали данъците последните 12 години, всеки можеше да взима поне 5 000 евро заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads