Реклама / Ads
6| 3937 |23.10.2023 НОВИНИ

КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост

.
Източник: личен архив
КЗК се обяви против по-ниските цени на хранителни стоки от първа необходимост. Антимонополният регулатор спира инициативата на Министерството на икономиката "Достъпно за вас", , съобщиха от Министреството на икономиката и индустрията.
 

След проведени срещи с представители на хранителните вериги на национално и регионално ниво Министерството на икономиката и индустрията постигна принципно съгласие за включване в инициативата "Достъпно за вас" на представителите на търговските вериги в страната.

 

Инициативата цели българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас. Тя е на принципа на доброволното партньорство в синхрон между държавата и бизнеса. В процеса на разговори постъпиха и множество запитвания за включване в инициативата и от нехранителни вериги, както и на представители на аптечни вериги.

 

Въпреки, че инициативата не задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а напротив стимулира конкуренцията между тях в определени хранителни групи, беше поискано и становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 

От полученото становище в министерството става ясно, че "включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци". КЗК посочва още, че "стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България".

 

Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд".

 

"Министерството на икономиката няма да се откаже да търси решения, чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат продукти на възможно най-добрата цена в цялата търговска мрежа у нас", коментира министър Богданов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3630 |23.10.2023 Проф. Хинков: Идеалният вариант е и лекарят да вижда наличността на медикаментите . 21| 5175 |23.10.2023 Венко Сабрутев: Ако "Лукойл" си бяха плащали данъците последните 12 години, всеки можеше да взима поне 5 000 евро заплата . 19| 4489 |23.10.2023 В Кремъл се съгласиха с Байдън за новия световен ред, но с уговорки . 3| 3848 |23.10.2023 Андрей Цеков: Проверихме 13 пътни участъка, 165 км., и 5 мостове, определено имаме проблеми с качеството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads