Реклама / Ads
0| 4640 |31.07.2016 НОВИНИ

Нейнски: Хората с право упрекнаха мен и институциите за мълчанието по време на преврата

.
Надежда Нейнски
Имаше административно решение, с което се съобразих, защото аз съм лоялен и екипен играч. Така посланикът ни в Турция Надежда Ненски коментира по БТВ забраната да говори по време на неуспешния опит за преврат.
 

„Изказах моите съображения, най-вече изхождайки от това, че като бивш външен министър съм била в много екстремални ситуации, много кризи, дори да вземем само кризата в Косово, и знам колко е опасно това да не бъде предоставена информация.

 

Тя подчерта, че в случая не става въпрос за политически оценки на събитията, които станаха в Турция. „Тук говоря по отношение на това да бъдат успокоени и информирани българските граждани, защото това, което хората очакват в такива случаи, е държавата да ги информира и то да ги информира съобразно новите възможности на социалните мрежи, на комуникациите.

 

Тази нарушена комуникация между хората и държавата често пъти ражда слухове и спекулации, които на мен ми се искаше да бъдат избегнати.

 

Не става дума за обида, става дума за административно решение, което аз съм готова, ако ми бъде потърсено мнението, да го дебатирам. Защото от кризата в Косово до днес са минали 15 или 20 години и светът се е променил и Външно министерство няма как да бъде онлайн, а всъщност хората чакат онлайн информация".

 

Подаването на информация е нещо, което ние правим и което всяко посолство прави до външно министерство и тя става публична през определени периоди от време, поясни посланикът. В извънредни ситуации посланиците и дипломатите трябва да дават информация на хората и да ги успокояват за случващото се, каза Нейнски.

 

В Турция има много български изселници и хора с български произход, които в такава ситуация са изключителна грижа на държавата и контактът с тези хора може да бъде или посредством социалните мрежи или посредством медиите, допълни посланикът.

 

Нейнски каза, че хората са й изпратили много писма, някои от тях с критики, други с благодарности, че им е оказано съдействие. В посолството обаче има само една или две телефонни линии, тя се е опитала да направи каквото може и цяла нощ е отговаряла на обажданията.

 

Това не е сериозно – 15 човека в едно консулство да се справят с такава задача, коментира Надежда Нейнски и предложи всяко посолство да има отделна интернет страница, което ще направи комуникацията с хората много по-добра.

 

Хората не можаха да го разберат мълчанието и с право упрекнаха институциите, мен и хората, които спазихме правилата на Външно министерство. Въпросът е обаче да си взимаме съответните изводи, коментира още Нейнски.

 

В коментар на слуховете, че е била на море по време на опита за преврат, посланикът отговори, че по това време е била в Анталия, където е трябвало да се срещне с кмета, за да съдейства на български изселници, чиято компания е един от спонсорите на голямо благотворително събитие. Трябвало е да се види с градоначалника на вечеря, на която е щял да присъства и Ердоган, но заради извънредните събития, Ердоган не е кацнал въобще в Анталия.

 

На въпроса има ли някакво ритане по кокалчетата с външния министър, Надежда Нейнски заяви, че не допуска да има такова нещо между хора, които по същество трябва и са съмишленици. Тя поясни, че ако получи доказателства, че има разминаване в политиката и нейните възгледи, най-логично е да се оттегли.

 

Голяма част от проблемите в България идват от лоша комуникация, категорична е Надежда Нейнски: „България, която дълги години беше едно затворено общество, продължава да страда от проблемите на затвореното общество, на нарушената комуникация, на нежеланието да се кажат дори и кривиците”.

 

Най-голямата опасност за Турция и за България е рискът от влизане в спирала на нестабилност и това беше причината, поради която всички политически партии в Турция застанаха зад правителството и зад Ердоган, поясни посланикът и допълни, че много от тях не споделят политиката на Турция, но за тях да се даде ясен сигнал, че смени на властта трябва да стават единствено по демократичен път е изключително важно.

 

"Военните преврати не са донесли нищо хубаво никъде. Турция с военна диктатура щеше да бъде много по-опасен и непредсказуем партньор. Големият въпрос, който в момента стои, е как ще се развие Турция след опита за преврат".

 

Турция в момента трябва да даде доказателства за това, че е наистина предсказуем партньор, виновните за преврата за бъдат изправени през демократичен съд, всеки има право на справедлив процес, сигналите след преврата ще бъдат много ключови за това как ще се развива регионът и двустранните ни отношения, каза Нейнски.

 

Тя допълни, че има тревога сред европейските посланици: „Все още за нас, наблюдателите, процесите са противоречиви. За България много важна е темата с бежанците”.

 

Турските власти няма да се противопоставят на провеждането на изборите за български президент в страната. Това каза посланикът, позовавайки се на сигнали, които има.

 

По отношение на това дали е гарантирана сигурността на българските граждани в Турция, Надежда Нейнски каза, че гаранции не могат да бъдат дадени, тероризмът е нещо, което човек не знае как и къде може да го застигне.

 

"Извънредното положение създава свръхконтрол, предполагам че границите в момента се пазят още по-сериозно дори във връзка с метежници, които се опитват да се измъкнат от Турция. Бъдете внимателни, за съжаление светът стана несигурно място", съветва посланикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4627 |28.07.2016 „Правосъдие за всеки“: Съдебната реформа е имитация . 0| 4443 |28.07.2016 Мерджанов: Правото и законите са безсилни пред безумието и радикализма . 0| 4363 |28.07.2016 Отложиха делото срещу Ахмед Муса и хората му . 0| 4387 |26.07.2016 Лозан Панов: Магистратите имат право да се сдружават

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads