Реклама / Ads
0| 3490 |20.07.2022 НОВИНИ

ДБ: Неизвестна фирма продава билетите в столичния градски

.
Неизвестна фирма, зад която стои гръцки гражданин с “всички характеристики на подставено лице” стои зад продажбата на билетите в столичния градски транспорт. Става дума за бизнес на стойност близо 1 милиард лева.
 

Данните са резултат от разследване на общинските съветници от “Демократична България” Симеон Ставрев и Иво Божков във връзка с доклада на съветниците Зафир Зарков (ГЕРБ), Прошко Прошков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и Борис Бонев, който цели да монополизира и издаването на превозни документи в лицето на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Този доклад ще се гласува утре в СОС.


Мажоритарен собственик в основната фирма в консорциума "Си Ен Си София тикетинг систем" по управлението на тикет системата е гръцкият гражданин Орфанидис Христос Димитриос. "Компютърнет Сървисиз" ООД държи 99,98% от консорциума, който управлява тикет системата за 97 милиона лева. А Димитриос държи 74% от нея.

Орфанидис Христос Димитриос е непозната фигура за бизнес средите, както и за обществеността. Той е със статут на продължително пребиваване в България и последен адрес по данни от търговския регистър в гр. Петрич. Иначе живее в гръцкия град Верия, където не се предполага да управлява друг бизнес, свързан с градския транспорт. 


“От Орфанис Димитриос се очаква да управлява бизнес за стотици милиони лева в България, а никак не се вписва в профила на крупен бизнесмен. Нека да дойде в България, да се представи официално, да разкаже как реши да прави сложна тикет система в София, как успя да намери финансиране, програмисти, международни партньори за хардуера, как успя да напише най-добрата оферта към Столична община, за да спечели поръчката. Не сме го виждали никога”, заяви Симеон Ставрев.


Друг любопитен факт е, че към датата на избор на изпълнител на обществената поръчка (20.07.2018 г.) в “Компютърнет сървисиз” има едно осигурено лице. “Не може да разберем как фирма с един служител, чието участие в консорциума за обществената поръчка за 97 млн. лв. без ДДС е 99.98%, има само един служител”, каза Ставрев.


Повече от една година работи и така наречения Одитен комитет на тикет системата към СОС, в който участват представители на всички политически групи и който трябва да даде предложения за изменения на наредбата за пътуване в градския транспорт. Ако докладът му бъде приет, издаването на превозни документи ще се случва изцяло през новата тикет система, която е изготвена по договор сключен между ЦГМ и консорциума  "Си Ен Си София тикетинг систем".


“Имаме съмнения за възможно отклоняване на средства при отчитането на продадените билети. Искаме да разсеем всякакви съмнения, които могат да породят посочените от нас данни за собственика на "Компютърнет Сървисиз" ООД (CNS) и да направим процеса по управление на приходите и разходите в градския транспорт прозрачни”, каза Иво Божков.


“Компютърнет сървисиз” не покриват изискванията на обществената поръчка за минимален оборот. 

Не го покриват и заедно с “Тикси” АД, които са вторият участник в консорциума с незначителните 0.01%. Финансовото изискване се покрива от турската фирма, а която също има 0.01% участие. 


“Това означава, че ако водещият участник в консорциума CNS остане по някаква причина да изпълнява поръчката без турските си партньори, то няма да изпълнява първоначалното изискване от не по-малко от 30 млн. лв. оборот”, коментира Ставрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4082 |18.07.2022 Сметната палата: АПИ е избрала да даде 118 млн. лв. на определена фирма за поддръжка на толсистемата . 0| 10985 |02.07.2022 ”Intelligence Online”: Ахмед Доган продава яхтата си в Гърция заради санкциите ”Магнитски” . 0| 5086 |28.06.2022 Манолова: Ясно е, че откакто “госпожа не продаваме патрони” е министър, изнасяме оръжие... . 0| 2925 |22.06.2022 Симеон Славчев: Купуването и продаването на депутати е престъпление, неморално и неетично

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads