Реклама / Ads
0| 4089 |18.07.2022 НОВИНИ

Сметната палата: АПИ е избрала да даде 118 млн. лв. на определена фирма за поддръжка на толсистемата

.
Тол-система
Агенция пътна инфраструктура е избрала да даде 118 млн. лв. на определена фирма за поддръжка на толсистемата. Изборът на фирмата, която поддържа тол системата, не съответства на закона. Това показвал и одитният доклад на договора между АПИ и частната компания. Заключенията са внесени в Народното събране.Това е констатирала проверка на Сметната палата.
 

Днес бяха оповестени резултатите от проверката на Сметната палата, които показват незаконосъобразен избор на конкретна фирма с аргумент, че тя няма конкуренция за изпълнение на тази обществена поръчка поради технически причини.

Одитът бе възложен на Сметната палата с Решение на 44-то Народно събрание от 18.12.2020 г. След приемането на окончателния одитен доклад от институцията, той своевременно бе внесен в парламента.

 

При одита Сметната палата е проверила 5 процедури на възлагане на обществени поръчки по реда на ЗОП. Не е проверена процедурата за възлагане на проектирането и изграждането на електронната система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа - възлагането на този договор е извън обхвата на одита на Сметната палата, тъй като е бил проверен от Агенцията за държавна финансова инспекция по прокурорско постановление на Софийска градска прокуратура.

 

Нито една от проверените от Сметната палата процедури не е включена в план-графика на обществените поръчки на АПИ за съответната година, а с тях се ангажира значителен финансов ресурс на възложителя. Това се отнася и за посочената по-горе процедура „договаряне без обявление“, при която в нарушение на ЗОП и е сключен съществен по стойност договор.

 

Проверено е възлагането чрез пряко договаряне и сключването на 4 договора за правни услуги, като три от тях са сключени и изпълнени от една частна фирма, се посочва в доклада на Сметната палата.

 

Докладът е внесен в Народното събрание, а частта за нарушения  на Закона за обществените поръчки е изпратена на Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3410 |01.04.2022 Нинова: Всяко изречение в доклада на Сметната палата за ДКК е престъпление . 2| 3433 |11.01.2022 Сметната палата влиза в ББР и ТЕЦ ”Марица Изток 2” . 5| 4317 |14.12.2021 Сметната палата: АПИ и ”Автомагистрали” са заобиколили закона с инхаус поръчките . 0| 3028 |23.08.2021 Сметна палата: Агенцията по вписванията не защитава добре личните данни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads