Реклама / Ads
14| 5612 |29.09.2012 НОВИНИ

НЕК вече търси оценител на АЕЦ "Белене"

.
Националната електрическа компания (НЕК) е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изготви оценка на активите и пасивите на проекта за АЕЦ "Белене" само ден след като беше обявено, че американски инвеститор има интерес към строителството на атомната централа и преди парламентът да е дал мандат за преговори.
 

Обявлението за обществена поръчка е качено на сайта на агенцията за обществени поръчки още в четвъртък, съобщава „Дневник”. Ден по-рано – в късния следобед в сряда, изненадващо на заседанието на икономическата комисия в парламента американски консорциум "Глобал пауър консорциум" заяви, че иска да изгради "Белене" като частен проект. На срещата присъства и икономическият министър Делян Добрев, който обяви, че за първи път разговаря с инвеститорите.

И до момента не е ясно кои са фирмите, които стоят зад консорциума и са склонни да вложат средства в проекта. За да бъдат започнати изобщо разговори, парламентът трябва да разреши преговорите, защото в противен случай ще се излезе извън решението на Народното събрание за замразяване на строителството на централата.

Макар още да няма разрешение за започване на разговори, НЕК вече търси оценител на активите и пасивите на АЕЦ "Белене". Поръчката е за "Избор на изпълнител, който да изготви оценка на обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ "Белене", с готовност за тяхното отделяне". Максималната прогнозна стойност е 500 000 лв. без ДДС. А срокът за изпълнение – 2 месеца.

По време на представянето си и от "Глобал пауър консорциум" заявиха, че тепърва ще правят оценки на всички активи и пасиви и едва тогава ще могат да говорят с подробности по намеренията си.

Правителството вече нае и получи консултации по проекта за АЕЦ "Белене". Срещу 2 милиона евро, както и хонорар от 0.95% от стойността на договора за ядрената централа, британската банка HSBC трябваше да оцени колко реално ще излезе изграждането на централата. В докладите трябваше да се включват и анализи за цената на тока в региона, за пазада и др. Консултантите вече предадоха и своите анализи, като от правителството обявиха, че консултантът ще получи само 30 на сто от договорената сума.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5361 |28.09.2012 Делян Добрев пита САЩ що за компания се интересува от АЕЦ "Белене" . 24| 6982 |28.09.2012 САЩ се разграничиха в официално писмо от АЕЦ "Белене" . 18| 5185 |27.09.2012 Борисов иска 200 млн. депозит за АЕЦ "Белене" . 78| 6393 |27.09.2012 Ново 20. Делян Добрев: Не може да се говори за рестарт на АЕЦ "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads