Реклама / Ads
11| 3391 |01.11.2021 НОВИНИ

Нека искрата на будителите ни не угасне в тези кръстопътни времена

.
Първи ноември е - дата в българския календар, изпълненана с История, с Духовност, със Слово и Вяра. На тази дата ние почитаме онези българи, които държаха народния дух буден и просветлен в мрака на тежки времена. Днес те ще бъдат почетени с благодарност. С благодарност и преклонение.
 

Но и нека бъдат помолени, да са с нас, с тез които днес наричаме себе си българи, да ни дадат сила, за да съхраним искрата на дух и светлина. Нека искрата запалена от Паисий, разгоряла  в борбата на българското духовенство за църковна независимост, възпламенила се като ярка идея за национално самоопределение в идеологията на Раковски, Каравелов и Левски, не угасне днес, в тези неясни, кръстопътни времена! Нека днес отново прославим Народните Будители! Слава и поклон!

 

Във връзка с празника, в София ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентството. В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на Националната гвардейска част.

 

По-късно ще се проведе и церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава, с който ще бъдат наградени изтъкнати български учени и читалищни дейци.

 

Едни от най-популярните български артисти и музиканти разкриват имената на будителите, изиграли ключова роля в личния им и творчески път чрез фотографската изложба „Моите будители“. Откриването на експозицията е днес пред Народния театър.


Лили Иванова, Райна Кабаиванска, Теодор Ушев, Георги Господинов, Васко Василев, Мариус Куркински, Христо Мутафчиев и Цветана Манева са само част от известните личности, включени в изложбата, чрез която благодарят на хората, събудили у тях любовта към културата и изкуството.

 

Проектът задава въпроса „Кои са твоите будители?“, като цели да накара повече хора да споделят думи на признателност към техен будител, да открият нов съвременен такъв или да се превърнат в будител за някого. Автор на фотографиите е Костадин Кръстев-Коко, съобщава за инициативата БНР.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 6565 |11.10.2021 Христо Иванов отвърна на Лалов: Нека не проваляме кампанията отвътре . 1| 3250 |27.09.2021 Доц. Кунчев: България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета . 2| 3170 |18.08.2021 Димитър Манолов: Проектобюджетът не е съвършен, но нека направят нещо . 3| 3351 |08.08.2021 Стефан Янев: Каквито и да са COVID мерките, нека не пречат на бизнеса и на нормалния живот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads