Реклама / Ads
8| 3882 |25.09.2018 НОВИНИ

Нелегалното производство на акцизни стоки се криминализира

.
Цецка Цачева, Младен Маринов, Сотир Цацаров и Владислав Горанов Източник: БГНЕС
На специална среща Горанов, Младено, Цачева и Цацаров са се договорили да бъде криминализирано производството на нелегални акцизни стоки, каквито са алкохола и цигарите. Промените ще бъдат в член 234 на Наказателния кодекс.
 

След среща на финансовия, вътрешния и правосъдния министър Владислав Горанов, Младен Маринов и Цецка Цачева с главния прокурор Сотир Цацаров стана ясно, че ще бъдат внесени спешни промени в Наказателния кодекс, които криманилизират незаконното производство на акцизни стоки, съобщава БНТ.

 

Сега се преследват съдържанието и продажбата на безакцизни стоки, но не и производството им. Във вторник предлаганите промени ще бъдат внесени за обсъждане в Коалиционния съвет, а до петък - пред депутатите в парламента.

 

Сотир Цацаров, коментира още, че втората насока, в която предлагат изменения, са свързани с промяна на дефиницията на "продава". Искането е да бъде направена промяна и вече да е наказуеми разпространява под каквото и да е форма.

 

Главният прокурор е поискал и регистрационен режим по на машините и съоръженията, които произвеждат такива стоки. "Съществуващият в момента абсолютно свободен режим на производство с тяхното възстановяване, рециклиране и пр. дава възможност това нелегално производство - било на цигари, било на алкохол - да бъде мобилно както на територията на страната, така и в чужбина", допълва Цацаров.

 

Цецка Цачева обяви, че още  днес в Министерството на правосъдието ще бъде сформира експертна комисия за изработване на промените в Наказателния кодекс.

 

В срещата е участвал и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и председателите на две от комисиите в НС Данаил Кирилов и Емил Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4424 |24.09.2018 Отвориха завода за вино в Карнобат, но производството не е възстановено . 4| 5267 |04.07.2018 Георги Вулджев пред Frog: Единственото обяснение за акцизните промени е лобизъм . 0| 4749 |31.05.2018 България е шеста по производство на цигари в ЕС, сочи „Евростат” . 1| 4731 |23.05.2018 Заместник на Цацаров спря досъдебното производство срещу главния архитект на София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads