Реклама / Ads
2| 3527 |06.11.2018 НОВИНИ

Нели Куцкова: Необходима е рамка за обезщетенията за телесни повреди

.
Нели Куцкова Източник: БГНЕС
С много от колегите сме говорили, че абсолютно е необходима някаква рамка за обезщетенията ”от - до” и вече в рамките на ”от - до” да може да се преценяват в рамките на конкретния случай, конкретните доказателства.
 

И такава рамка е особено необходима при телесните увреждания, защото ние, за да присъдим, примерно, обезщетение за счупена ръка, счупен крак, се базираме на заключенията на вещите лица – колко дълго човекът е бил болен, колко дълго не е можел да ходи и други такива неща. Но би било полезно за всички да има установени критерии, включително с участие на лекар, за телесните увреждания., посочи тя пред БНР.


Що се отнася до обезщетенията за смъртни случаи, тъй като вече сме в ЕС, понякога се налага да прилагаме чуждестранно право, подчерта Куцкова. Тя допълни, че в някои държави няма обезщетение за неимуществени вреди от смърт, освен ако лицето, което е близкият на загиналия, не го е преживяло особено тежко. В други държави има тарифа - например в Чехия за братя и сестри има определени суми.

"Добре е да се проучи опитът в други страни и да се направи един анализ. Не мисля, че е кой знае какъв проблем и наистина има нужда от едно голямо обсъждане", коментира съдия Куцкова. Тя поясни, че при делата за обезщетение се преценяват и неимуществените вреди, но всеки случай е различен:

 

"За разлика от това, което се пише, че е цената на човешкия живот, този вид дела, които са граждански и където пострадалият гражданин и застрахователите са равни страни, там наказание не се налага, по тези дела подлежат на обезщетяване мъката, болката, страданието, загубата на близък човек, както и болките и преживяванията, ако човекът е осакатен при пътно-транспортно произшествие. Т. е., оценява се т. нар неимуществена вреда, която човек търпи в резултат от загубата на близък човек. И това е много индивидуално. Ще ви дам примери от практиката. Съпрузи, които на хартия са все още съпрузи, но от 20 години не са поддържали никакъв контакт и съпругата научава от полицията, че мъжът ѝ е загинал при катастрофа, претендира обезщетения за това колко много е страдала от неговата загуба. Има случаи, в които млада жена с две деца губи мъжа си и цял живот трябва сама да гледа тези две деца и се доказва, че тя има изключително тежки последици за психиката и тогава, разбира се, обезщетението ще е много по-голямо."

 

Съдията обясни и как точно се събират доказателствата по случаите: "В гражданския процес страните са равни и всеки може да си посочи доказателства. Има възможност чрез адресна регистрация, справки от съда, регистъра на населението, има възможност чрез свидетели да се докаже. Разбира се, когато такива вреди и настъпването или ненастъпването им се доказват със свидетели, естествено че свидетелите могат и да излъжат, но винаги може да се установи все пак дали хората са живели заедно, дали са били в добри отношения. Въпрос и на активност от страна на застрахователите да докажат обратното, когато го твърдят, защото има много съвестни юрисконсулти на застрахователите или адвокати, които те си наемат, и те много сериозно доказват, примерно, че загиналият съпруг е бил алкохолик, че са го изгонили от къщи, поради което няма как да страдат толкова тежко от неговата смърт. "

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3677 |05.11.2018 Корнелия Нинова: Бюджетът на ГЕРБ представлява начин за оцеляване на правителството . 3| 4019 |30.10.2018 Корнелия Нинова за Бюджет 2019: С едната ръка взел от хората, с другата дал . 4| 3820 |19.10.2018 Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3 . 0| 3667 |18.10.2018 Корнелия Нинова: В алтернативния бюджет на БСП за 2019 г. ще внесем предложение за преизчисляване на всички пенсии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads