Реклама / Ads
15| 6746 |27.09.2015 НОВИНИ

Нели Куцкова: Виждала съм дела, които миришат

.
Нели Куцкова
Дадоха се заявки за допълнителни промени в Конституцията , като например явното гласуване във ВСС . Трябва да се съобразяваме с родните реалности и трябва да е ясно кой как гласува. Това каза съдия Нели Куцкова по НТ.
 

 Ето какво обясни  тя: Когато бях във ВСС  знам колко е мъчително, когато  не можеш да докажеш как си гласувал. Не ми се иска да се окастрят идеите предложени от министъра на правосъдието. Надявам се политиците да проявят разум, защото съдебната система не е за ден и два. Има европейски и международни  стандарти за квотите. Съдът трябва да е независим, а прокуратурата трябва да отговорна. Много важен стандарт ,че там където има колективен орган за управление, повече от половината членове  трябва да са съдии, избрани от техните колеги.  С годините се изкриви идеята за парламентарната квота.

 

Основната идея е тя да не е политическа, а обществена квота. Иначе се стига до капсулиране   на системата. Ако парламентът избере качествени  хора, ще е добре. В годините обаче наблюдаваме : Толкова за тази и толкова за онази политическа сила. Нещата се политизират . Така, че тази добра  идея за обществено участие стигна до там, да се говори  за политическа преса и зависимост. Не знам какво ще стане при избора на членове на Инспектората. Много ми е трудно, аз съм от 1984 година в системата и съм видяла много професионалисти. Но кагата  един влак пристигне на време, това не е събитие.

 

Много е удобно изпълнителната и законодателна власт да се оправдават със съдебната система. Отвътре виждам и добри неща и безобразия. Гледам дела на втора инстанция и виждам как колегата на първа инстанция е гледал нещата през пръсти и не е събрал достатъчно доказателства. Виждаш как е претупано. Понякога става дума за дела с огромен финансов интерес и изводите на долната  инстанция  са безобразни. Виждаш, че делото мирише. За това са измислили три инстанции. Трудно се минава нагоре. Но знам случаи, когато на колеги са предлагани огромни суми и те се чувстват толкова обидени и унизени.  Те не се поддават, преживяват го тежко и унизително и това не може да се види на камерата.

 

Това не може  да го докажеш. Търсят се канали чрез познати. Казва се обикновено: Да помогнем на добрия човек. Важно е какъв ще е Инспектората, той трябва да види какви процеси текат в системата. Добри професионалисти трудно ще станат инспектори. В нашата държава не се използва опита на пенсионирани колеги. Те знаят и могат. Пенсиониран върховен съдия би бил прекрасен инспектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4211 |27.09.2015 Плевнелиев се среща с генералния секретар на ООН . 0| 4350 |24.09.2015 Плевнелиев: Проблемите не трябва да се отлагат . 17| 4569 |21.09.2015 Плевнелиев: ЕС е в криза на своите идентичност и ценности . 9| 4519 |17.09.2015 Корнелия Нинова: Властта лъже за данъците, за излишъка от 2 млрд., за санирането

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads