Реклама / Ads
20| 5017 |10.12.2021 НОВИНИ

Безочливост: Маджарова се оплака, че спецпрокурорите са с ниските заплати. Похвали се с делото срещу Нено Димов

.
Шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова се оплака от ниските заплати на колегите си в подопечното й ведомство. Това се случва на фона на искането въпросната прокуратурата да бъде закрита в сегашния й вид, тъй като се превърна в бухалка за бившите управляващи.
 

По БТВ Валентина Маджарова се похвали, че за 9 години от създаването си, имат успех в борбата срещу корупцията с …. делото срещу бившия министър на МОСВ Нено Димов. И се оправда за несполуките с познати до болка неща като формалните закони. Ето и думите й:  

 

"Магистратите спазват закона, такъв, какъвто е. В правото човек трябва да отсява спорното и безспорното. Спецпрокуратурата е най-младият орган. За 9 години тя бе натоварвана с различни функции. Спецпрокуратурата работи в ситуация на тотален дефицит на действащи магистрати. Това е така, защото мястото за работа се оказа непривлекателнос и възнаграждението е същото в кое и да е друго окръжно ниво. А делата са с огромна тежест. Действията ни са видими и защото търпим критики. Тези дела са огромни, многотомни. Едно дело заема цял кабинет. А всеки прокурор работи по 15 дела. 


Процентът на върнати дела не е висок, но върнати дела има във всяка прокуратура. Важно е да се отстрани порока. Обвинителните актове не се съдържат в 4-5 листа, а в стотици листове. Нямаме секретарки и секретари нормално е да се допускат технически грешки. 

 

В новата история на България специализираната прокуратурата е повдигнала обвинение на действащ министър /бел. ред Нено Димов/. Предаден на съд е и действащ зам.-министър. Ние носим тази огромна отговорност. не сме доволни от темповете на досъдебните производства. Дължи се на формалния НПК. Има проблем с вещите лица, с експертите. Има много проблеми в сегмент правосъдие. 


Има нужда от промени, това е безспорен факт. Прокуратурата няма законодателна инициатива, за съжаление. НК е остарял, в него има думи и изрази, които по-младите хора трябва да работят с тълковен речник. Той е формален. Радвам се за успеха на румънската прокуратурата, той се дължи на това, за румънският законодател промени цял пакет от закони в областта на корупцията. 


Преди няколко години цялото общество бяха застъпили следната теза - най-после прокуратурата започна да си върши работа. Става дума за лица, които считаха себе си за неприкосновени. тези дела сега са в съда, процесът е публичен. Там се спазва принципа на невиновност. Не може да е грях на прокуратурата колко дълго продължава съдебната фаза на процеса".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2909 |03.12.2021 “Трябва да се сложи ред във вестника”: Екипът на “Дума” се оплака, че БСП ги репресира . 3| 4276 |13.10.2021 Валентина Маджарова: Проверката на сигнала срещу Петков може да приключи след изборите . 9| 4561 |24.07.2021 Маджарова на обиколка в националния ефир. Прие определението ”бухалка” като комплимент . 28| 7003 |24.07.2021 Маджарова обърна палачинката - нямало нищо драматично в закриването на спецпрокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads