Реклама / Ads
0| 8273 |11.10.2022 НОВИНИ

Над 303 млн. kWh са пренесени в първите дни на експлоатация на интерконектора Гърция-България

.
Над 303 000 000 kWh са пренесени по интерконектора Гърция-България в първите дни на търговска експлоатация на съоръжението. Количествата се равняват на повече от 303 GWh, считано от 1-ви октомври до 9-ти октомври включително, съобщават от Action Global Communications Bulgaria.

Преносният оператор ICGB ще предложи месечен входен и изходен капацитет за ноември на 17.10.2022. Търговете ще се проведат на две водещи европейските платформи - PRISMA и RBP.


182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). От 7:00 ч. на 1-ви октомври от TAP по IGB постъпват пълните обеми азерски газ по договора на българската страна с Азербайджан.


"Количествата природен газ, доставяни ежедневно от ICGB по интерконектора, осигуряват на България и по-широкия регион нов надежден източник на газ, като това ни помага да гарантираме сигурността и диверсификацията на доставките в един труден период както за отделните държави в Европа, така и за бизнеса и индивидуалните потребители“, заявиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас. По думите им ежедневните заявки за пренос по газопровода се изпълняват по график и експлоатацията не е срещнала никакви технически проблеми в първите дни на работа на съоръжението.


Интерконекторът с Гърция е с общ капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори с продължителност до 25 г. Свободният капацитет се предлага при пълна прозрачност на две от най-големите европейски платформи. При пълна натовареност, газопроводът може да обезпечи почти цялото зимно потребление на България.


Като независим преносен оператор, ICGB предоставя регулярно пазарна информация относно пренасяните количества природен газ както на своя сайт, така и на сайта на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ ENTSOG.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2888 |30.09.2022 ”Екзакта” дава близо 10% разлика между ГЕРБ и ПП в полза на първите . 2| 2368 |30.09.2022 КЕВР ”пусна” интерконектора с Гърция да влезе в експлоатация от утре . 2| 3914 |28.09.2022 От днес: Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация, цената на газа пада . 7| 4319 |27.09.2022 Ген. Гяуров: В първите редици на бягащите от Русия са синчетата на олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads