Реклама / Ads
0| 6200 |12.04.2007 НОВИНИ

Нестандартен поглед върху „експеримента Ирак” в новия брой на сп. „Изток-Запад”

.
В него можете да прочетете обширно интервю с американския професор по лингвистика и политически дисидент Ноам Чомски, озаглавено „Ирак – вчера, днес и утре”. Там той дава своите отговори на следните въпроси: Защо САЩ нападнаха Ирак? Защо влиятелни личности от политическия елит като Скоукрофт се противопоставиха на това? Какви са мотивите на Щатите да останат там?
 
Третият брой на сп. „Изток-Запад”, издавано от Центъра за близкоидточни изследвания, излезе от печат на 6 април. В него можете да прочетете обширно интервю с американския професор по лингвистика и политически дисидент Ноам Чомски, озаглавено „Ирак – вчера, днес и утре”. Там той дава своите отговори на следните въпроси: Защо САЩ нападнаха Ирак? Защо влиятелни личности от политическия елит като Скоукрофт се противопоставиха на това? Какви са мотивите на Щатите да останат там?
„Със сигурност истинската причина за окупацията е, че на територията на Ирак се намират вторите по големина нефтени залежи в света. Експлоатацията им е изключително евтина и страната е разположена точно в сърцето на най-големите източници на въглеводород в света, които Държавният департамент описа преди 60 години като „изумителен източник на стратегическа сила”. Не става въпрос за влизане, а по-скоро за упражняване на контрол (за енергийните корпорации - печалба)”, смята известният учен и анализатор на световните политически събития. И още: „Що се отнася до последствията от евентуалното изтегляне на американските сили, ние имаме право да правим лични преценки, които обаче са точно толкова несведущи и съмнителни, колкото са и тези на американското разузнаване. Но това няма значение. Нещото, което наистина е от значение, е какво мислят самите иракчани. Всъщност, това е нещото, което би трябвало да е от значение, и ние научаваме много за характера и моралното равнище на властващата интелектуална култура от факта, че въпросът какво искат жертвите дори не се повдига”.
Своя поглед върху проблема, наречен „Експериментът „Ирак”, излага и д-р Емил Ценков. „В дългосрочен план преобладават катастрофални прогнози, част от които са степенувани и в официалния доклад от поредицата National Inteligence Estimate: Първо – институционален хаос, разпадане на държавната машина, открита гражданска война и разпадането на страната на три държавици (кюрдска на север, сунитска в Централен Ирак и шиитска в Централен и Южен Ирак). Второ – шиитска диктатура върху цялата страна, съпровождаща се с подривна гражданска война. Трето – парализиране на централната власт и утвърждаване местната власт на племената”, е мнението на арабиста.
От третия брой на списанието може да се научи още дали най-голямата заплаха за свободата в САЩ не идва от други видове фундаментализъм, като еврейския и християнския. Ето какво е написал Робърт Фиск, британски журналист, кореспондент за Близкия Изток на в. „Индипендънт”: „Израелското лоби е силно. Всъщност, неговото влияние върху американския Конгрес и Сенат извиква въпроса за степента, в която американското законодателство бива корумпирано от лобистки групи”. Читателите ще разберат кой е Ибн Халдун – гениален арабски учен, обобщил значителна част от постиженията на намиращата се в упадък по негово време арабско-мюсюлманска цивилизация. Той е допринесъл много и за развитието на западната мисъл, посредством теорията си за историята като логична поредица от събития, които произтичат едно от друго по закономерни причини. Но една от най-любопитните информации е подробното описание на многобройните значения на думата „джихад”.
Още материали, свързани със ставащото в Близкия Изток, можете да намерите на сайта на Центъра за близкоизточни изследвания www.mesbg.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 578 |19.04.2024 Служебният премиер: Не правя кастинг за външен министър, Радев носи отговорност за външната политика . 2| 795 |19.04.2024 Освободен от Денков и близък до Алибегов станаха зам.-министри . 1| 706 |19.04.2024 Шефът на БНБ: Приемане на еврото е възможно да е по-късно от 2025 г. . 3| 1254 |19.04.2024 ПР експертът Д. Дамянова: Ротацията все пак се състоя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads