Реклама / Ads
2| 2713 |18.02.2024 НОВИНИ

Нетаняху отхвърли едностранното признаване на палестинска държава

.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху Източник: БГНЕС
Израел заяви днес официално, че се противопоставя на "едностранното признаване" на палестинска държава и каза, че подобно споразумение може да бъде постигнато само чрез преки преговори, съобщи Ройтерс.
 

Министър-председателят Бенямин Нетаняху вкара "декларативно решение" за гласуване в кабинета, който единодушно прие мярката, се посочва в изявление.

 

Израелският лидер отбеляза в началото на седмичното заседание на кабинета, че това решение е взето след "неотдавнашните разговори в международната общността за опит за едностранно налагане на Израел на палестинска държава."

 




Войната в Газа, която се разразява от 7 октомври насам, след като Хамас осъществи безпрецедентно нападение срещу Израел, е поредната в рамките на конфликта между израелци и палестинци, който продължава вече седем десетилетия и дестабилизира Близкия изток, посочва Ройтерс. Усилията за постигане на решение за две държави - палестинска държава на Западния бряг и в ивицата Газа заедно с Израел - са в застой от 2014 г. насам.

 

Американският държавен глава Джо Байдън се стреми да постигне още по-всеобхватно споразумение в Близкия изток, което да включва нормализиране на връзките на Саудитска Арабия и други арабски държави с Израел, както и създаването на палестинска държава.





Според канцеларията на Нетаняху официалното израелско изявление отразява факта, че "Израел отхвърля категорично международния диктат по отношение на постоянно споразумение с палестинците. Ако се стигне до споразумение, то ще бъде постигнато само чрез преки преговори между страните, без предварителни условия."

 

"Израел ще продължи да се противопоставя на едностранното признаване на палестинска държава. Такова признаване след клането на 7 октомври ще бъде огромна, безпрецедентна награда на тероризма и ще попречи на всяко бъдещо мирно споразумение", се подчертава в него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 5138 |18.02.2024 Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" представляват една имитация . 1| 2686 |18.02.2024 Акад. Денков и служебният премиер на РСМ обсъдиха следващите стъпки по изпълнението на споразумението между Скопие и ЕС . 3| 2737 |18.02.2024 Елена Йончева: Рисковете за сигурността на България значително ще намалеят с новия мигрантски пакт . 75| 22072 |18.02.2024 В името на Путин: Часове след смъртта на Навални български медии избълваха отрова срещу него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads