Реклама / Ads
1| 5172 |31.05.2019 НОВИНИ

На среща с омбудсмана адвокати поискаха нов Закон за адвокатурата

.
Мая Манолова Източник: БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова проведе втора работна среща с адвокати, членове на Фейсбук общността на българските адвокати /ФОБА/.Те я запознаха с проблемите при упражняване на професията от близо 14 000 техни колеги, които пряко се отразяват и върху защитата на правата на техните клиенти, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
 

Адвокатите поставиха като основна тема пред Манолова и екипа й необходимостта от приемането на нов Закон за адвокатурата, който да отстрани съществуващите с години проблеми след приемането му през 2004 г. и поискаха новия законопроект да бъде широко обсъден и припознат от адвокатската гилдия.

 

В рамките на срещата адвокатите акцентираха върху редица противоречия на сега действащия закон с Конституцията и с правото на Европейския съюз, между които:

- Липсата на съдебен контрол върху дисциплинарните производства срещу редови адвокати;

- Липсата на съдебен контрол върху актове на Висшия адвокатски съвет;

- Наличието на обща забрана за реклама на дейността на адвокатите;

- Липсата на възможност за избор на ръководните органи на адвокатурата по електронен път на принципа „един адвокат, един глас“;

- Необходимостта от повишаване на прозрачността при вземането на решения от ръководните органи на адвокатурата.

 

Адвокатите изтъкнаха още, че всички тези проблеми са в противоречие с утвърдената практика на Съда на Европейския съюз, Европейския съд по правата на човека, Хартата за основните права на ЕС и дават основание за сезиране на Конституционния съд. Беше обърнато внимание, че страната ни е заплашена от наказателна процедура за нарушаване правото на ЕС, именно поради липсата в българския закон на право на достъп до правосъдие на редовите адвокати при защитата на техните права.

 

Посочените несъвършенства на Закона за адвокатурата водят до сериозни нарушения на правата на адвокатите, а от там и на правата на гражданите, които те защитават, категорични бяха адвокатите на срещата. Омбудсманът пое ангажимент да предприеме конкретни мерки за решаване на поставените проблеми, включително и чрез сезиране на Конституционния съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5068 |31.05.2019 Десетки са екзекутирани в Северна Корея заради провала на срещата между Ким Чен-ун и Тръмп . 0| 3944 |31.05.2019 Посрещат тържествено 37-ия контингент от мисия в Афганистан . 0| 3906 |31.05.2019 Радев се среща с деца от училище в Кърджали . 8| 5082 |24.05.2019 Румен Радев посреща 2500 интелектуалци в Бояна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads