Реклама / Ads
1| 4722 |24.12.2021 НОВИНИ

От KFC до шафранови кифлички: Различните коледни трапези

.
Източник: БГНЕС
Сармите, тиквеникът, ошавът и содената питка са неразделна част от българската трапеза на Бъдни вечер. Но нека вкусим от специалната коледна храна от различни части на земята.
 

Литва -  Kūčios 

 

Kūčios, традиционната литовска коледна вечеря, се провежда на 24 декември всяка година. А създаването на kūčios не е малък подвиг – приготвянето на ястията може да отнеме до седмица. За литовците празниците са за прекарване на време със семейството, така че едноседмичната подготовка за меню със сигурност е чудесна възможност за близките да се съберат.

 

Първоначално kūčios включва девет ястия. Това е езическа практика, която по-късно се разширява до 12 ястия (по едно за всеки апостол).

 

Никакво месо, млечни продукти или топла храна не са част от коледната трапеза. Вместо това включва риба, хляб и зеленчуци. Някои от елементите, които може да видите в менюто, са херинга, поднесена в сос на основата на домати, гъби или лук, пушена змиорка, зеленчуци като картофи, кисело зеле, хляб и пудинг от червена боровинка.

 

Израел - Latkes

 

От Средновековието latkes, под една или друга форма, са важна част от традицията на Ханука. Te представляват пържени картофени палачинки, приготвени в олио. Други ястия, които присъстват на трапезата, са пържени понички и пилешки пържоли. Ханука gelt са малки шоколадови монети, които се дават на децата от роднини.

 

 

Германия - Weihnachtsgans

 

Германският коледен празник исторически е съсредоточен около Weihnachtsgans, коледната гъска. Традиция, датираща от Средновековието, яденето на гъска първоначално е било обвързано с Деня на Свети Мартин, но в крайна сметка става част от коледната трапеза.

 

Често пълнена с ябълки, кестени, лук и сушени сини сливи, след това подправена с ливан и майорана, гъската се сервира заедно с червено зеле, кнедли, сос и кисело зеле. Най-старата известна рецепта за това ястие идва от готварска книга, публикувана през 1350 г. “Das Buch von guter Speise”.

 

Италия - Panettone

 

Италия има множество регионални традиции, когато става въпрос за коледната вечеря. В някои части на Италия празнуват с “Празника на седемте риби”. Това ястие включва седем различни риби, приготвени по седем различни начина. Най-често два от основните ястия включват бакала (солена треска) и калмари. В други райони ядат печено агнешко или птиче, печено или варено, подправено със сос.

 

Сладките също играят важна роля през празничния сезон, а в Северна Италия един от най-популярните празнични сладкиши е Panettone – доближава се до нашия традиционен козунак, като е със захаросани плодове, шоколад, стафиди и ядки. Други лакомства включват тороне, нуга, марципан, каноли и пандоро.

 

Коста Рика - Tamales

 

В Коста Рика приготвянето на tamales е коледна традиция и всяко семейство има своя собствена „тайна“ рецепта. Основата на tamale е царевично тесто, увито в бананово листо или царевична корa, като се приготвя на пара. Някои са пълнени със свинско, а други с телешко, или пилешко. В пълнежа се се слага чесън, лук, картофи или стафиди.

 

Франция - Bûche de Noël

 

La Bûche de Noël е десерт, който символично олицетворява бъдника, който традиционно се носи вкъщи, поръсва се с вино и след това се изгаря на Бъдни вечер. През 40-те години на миналия век, когато тази практика започва да изчезва, този десерт придобива популярност.

 

Често приготвен от пандишпан и шоколадов маслен крем, la Bûche de Noël изглежда досущ като истински дънер.

 

Гърция -  μελομακάρονα (Меломакарона)

 

Сладки бисквитки с портокалова кора, напоени с мед и гарнирани с орехи? Да, моля!

 

Този десерт е празнично лакомство, което редовно се появява на масите в Гърция.

 

Известни като меломакарона, тези изкушения често се оприличават с баклавата.

Веднага след като се изпекат, меломакарона се накисва в смес от мед и захар, след което се поръсва с орехи. Има и по-малко традиционна версия на тази рецепта, потопена в черен шоколад.

 

Полша - Kołaczki  
 

Kołaczki е люспест, напълнен с желе сладкиш от тесто, което често се прави със заквасена сметана или крема сирене.

 

Тези “сгъваеми” бисквитки се предлагат с различни пълнежи. Ако стандартните кайсии или малини не ви допадат, можете да опитате и с маково семе, ядки или сладко сирене. Поръсват се със сладкарска захар непосредствено преди сервиране.

 

В Швеция Коледа идва с кифлички с шафран

 

За десерт оризовият пудинг е популярен в навечерието на Коледа в Швеция, но има още едно лакомство, за което шведите са известни да правят по това време – шафранови кифлички.

 

Шафрановите кифлички са сладки и често жълти на цвят (заради шафрана, разбира се!). Оформят се в „S“ и след това се пекат.

 

По традиция се сервират от най-голямата дъщеря в семейството.

 

Филипините - Puto bumbóng 

 

Тази лилава оризова торта се продава като улична храна през коледния сезон. Puto е тагалогски термин за задушени оризови сладки; bumbóng се отнася до бамбуковата “тръба”, в която се приготвят на пара. Традиционната рецепта се прави с тъмно лилав лепкав ориз, наречен пирурутонг. Обикновено се сервира върху бананови листа като лека закуска, като може да се добави масло, захар и кокос .

 

Япония - KFC

 

Хората се редят на едночасови опашки, за да вечерят така популярното пържено пиле на KFC. Тъй като пуйка е невъзможно да се намери в Япония, маркетингова кампания на KFC от 1974 г. предлага да се яде пържено пиле вместо него за празника. Според различни маркетолози, кампанията е успяла да запълни една "дупк", която просто липсва в японския календар. Рекламата показва щастливо японско семейство с кофа пилешко, торта и вино.

 

Промоцията е достатъчно добра и коства на японските семейства около 32 долара. Според статистиката, това меню е отговорно за една трета от печалбата на веригата за цялата година.

 

Исландия - месо от кит и елен

 

Две от най-специалните ястия в страната са на Коледа са месо от китове и месо от северни елени, както и един деликатес, който почти винаги е на масата ематтак, което е ивици от китово масло, затворено в кожата на кита (те са много дъвчащи).Кивиаке друго популярно ястие, което се прави от месо, мазнини, кръв, билки и плодове, след което се увивауплътнителен маншони консервирани чрез замразяване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6291 |13.05.2021 Херо Мустафа ни го рече: Виждаме как различните инфраструктурни проекти предлагат среда за корупционни практики . 6| 3782 |05.02.2021 Съдия Киров: Каруцата е пред коня - нямаме закон за различните видове извънредно положение . 5| 4586 |30.11.2020 Важно решение: Вторият срок започва по различно време за различните класове . 1| 5244 |31.12.2017 Вижте кога настъпва 2018 г. в различните краища на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads