Реклама / Ads
0| 4590 |23.08.2022 НОВИНИ

Доц. Христев: Дрехата на служебното правителство се обръща с хастара наопаки

.
Доц. Христо Христев Източник: БГНЕС
Виждаме за първи път, откакто е в сила Конституцията, опит дрехата на служебното правителство да бъде обърната с хастара наопаки. Служебното правителство се опитва да се наложи като основен политически фактор и пряко да въздейства върху формиране на волята на гражданите и избора на парламент. Това каза в ефира на Националното радио доц. Христо Христев, преподавател по европейско право.
 

По думите му служебното правителство като механизъм е „санитарно-техническа опция“, а се получава модел на използване на формата „служебно правителство, с каскади от бомбастични пресконференции, които целят да моделират и насочват политическия процес“.

 

Според него в последната година и половина се наблюдава опит „моделът да бъде моментно, а може би дългосрочно подменен и по някакъв начин – заменен с квазипрезидентска република“.

 

Доц. Христев смята, че е налице „груба намеса на излъчваните от Радев служебни правителства на политическия терен“, което не съответства на замисъла на Конституцията.

 

„Не бива да позволяваме моделът по един перфиден и задкулисен начин да бъде подменян“, подчерта Христо Христев.

 

„Има висока степен на недоверие на гражданите към основните институции, както и дегенерация на политическия процес и на политическата система“, отбеляза той.

 

„Предвид на низа от избори и многостранната криза, в която се намираме, или трябва да се търси консенсус за стабилно управление, или, тъй като не можем през 3 месеца да ходим на избори, да се мисли за промени в правната рамка, които да ни позволят да излезем от този цикъл. Например промяна в избирателната система, която гарантира мнозинство по определен начин“, коментира още Христо Христев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3069 |22.08.2022 Лорер: Някои назначения на служебното правителство будят въпроси . 0| 4812 |12.08.2022 Мая Манолова зове служебното правителство да извади истината за доставките на газ . 0| 49898 |12.08.2022 Предателство: Служебното правителство отхвърля и крие изгодни оферти за газ, за да клекнем на ”Газпром” . 0| 2802 |11.08.2022 Служебното правителство не е осъществявало контакти с „Газпром“… засега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads