Реклама / Ads
1| 3206 |22.09.2022 НОВИНИ

Русия е освободила 215 пленници от Мариупол. Върна си кума на Путин

.
Виктор Медведчук
Русия освободи 215 украинци, които взе в плен след продължителна битка за пристанищния град Мариупол по-рано тази година, включително висши военни лидери. Това съобщи Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента Володимир Зеленски, цитиран от агенция ”Ройтерс”. В замяна Киев също е освободил затворници, сред които Виктор Медведчук, познат като ”кумът на Путин”. Путин е кръстник на една от дъщерите на Медведчук.
 

Сред освободените затворници са командирът и заместник-командирът на батальона "Азов", който води голяма част от боевете. Този ход е неочакван, тъй като подкрепяните от Русия сепаратисти миналия месец казаха, че ще има съдебен процес срещу персонала на Азов, който Москва описва като нацисти. Украйна отрича обвиненията.


Освободени са командирът на Азов подполковник Денис Прокопенко и неговият заместник Святослав Паламар. На свобода е и Сергей Волински, командир на 36-а бригада морска пехота на украинските въоръжени сили.


Тримата мъже ръководиха упоритата продължила седмица съпротива в тунелите под стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, преди те и стотици бойци от Азов да се предадат през май на подкрепяните от Русия сили.


Йермак каза, че в замяна Киев е освободил 55 руски затворници, както и Виктор Медведчук, лидер на забранена проруска партия, който е изправен пред обвинения в държавна измяна и нарушаване на законите и обичаите на войната по дело за разхищение на национални ресурси в окупирания Крим. Обвинението му бе връчено на 12 май 2021 г. Смята се, че Медведчук е осъществявал подривна дейност. Известен проруски политик бе задържан при ”рискована” специална операция на украинските служби за сигурност. 


Знае се още от края на месец май тази година, че Москва иска да води преговори за размяна на бойци от "Азовстал" за Медведчук.


Обществената телевизия Suspline каза, че размяната е станала близо до северния украински град Чернигов. По-рано през деня Саудитска Арабия съобщи, че Русия е освободила 10 чуждестранни военнопленници, заловени в Украйна след посредничеството на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9996 |21.09.2022 Между 450 000-600 000 души се очаква да напуснат Русия. В Москва зоват: ”Путин в окопите” . 6| 2741 |21.09.2022 Зеленски: Не вярвам Русия да използва ядрено оръжие . 4| 2754 |21.09.2022 Над 100 са вече задържаните протестиращи срещу мобилизацията в Русия . 0| 3069 |21.09.2022 Говорителят на украинското МО: Мобилизацията в Русия няма да спре контраофанзивата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads