Реклама / Ads
6| 2767 |14.04.2023 НОВИНИ

Русия поставя под съмнение изтеклите документи на Пентагона

.
Източник: личен архив
Русия поставя под съмнение данните в изтеклите документи на Пентагона, но ще ги проучи, предаде ТАСС, цитирайки говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Кремъл е запознат с медийните съобщения за изтичане на информация от Пентагона, но разузнавателните служби сами трябва да ги проучат, заяви Песков вчера на пресконференция.
 

Коментирайки задържането на военнослужещия от Националната гвардия на военно-въздушните сили на САЩ Джак Тейшейра, който според американските власти е публикувал секретни документи на Пентагона в интернет, говорителят на Кремъл заяви: "Прочетохме, разбира се, всички съобщения в медиите, прочетохме ги".

 

На въпрос дали Руската федерация има някакви претенции към Тейшейра, Песков отговори: "Това е по-скоро грижа на специалните служби на САЩ. Нашата грижа е да анализираме тези данни, все пак да поставим под въпрос тяхната достоверност, но да ги проучим внимателно".

Говорителят на Кремъл също така заяви, че изненадващата проверка на боеспособността, която започна в руския Тихоокеански флот днес, е рутинен процес. "Тя е рутинна, това е продължаваща практика на внезапни инспекции. Това е рутинна практика, тя се провежда постоянно през последните години и продължава, за да се поддържа необходимото ниво на бойна готовност на нашите въоръжени сили", посочи Песков.

Той отбеляза, че проверката не е свързана с плановете на НАТО да засили присъствието си в Азиатско-Тихоокеанския регион. "Не, тя не е свързана. Това е обичайната рутинна подготовка на армията, развитието на нашите въоръжени сили и проверката на бойната им готовност", обясни Песков.

 

По думите му руският президент Владимир Путин не планира да присъства на нито един етап от ученията на Тихоокеанския флот. "Не, няма такива планове", заяви говорителят.

В рамките на днешните внезапни учения моряците ще трябва да предотвратят навлизането на вражески контингент в южната част на Охотско море и да отблъснат десант на Сахалин и южните Курилски острови, заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

 

"Бандитските действия" на западните страни по отношение на активите на Русия не могат да бъдат подплатени от международното право, а всички опити да бъдат легитимирани са обречени на неуспех, заяви още Песков, коментирайки статия на немското издание "Велт", в която се съобщава, че замразените в ЕС руски активи ще трябва да бъдат върнати на Москва след края на конфликта в Украйна.

 

Германският вестник "Велт" цитира непубликуван документ на Европейската комисия (ЕК), в който се казва, че експертите на ЕК са стигнали до заключението, че от правна гледна точка активите на централната банка на Русия не могат просто да бъдат прехвърлени в Украйна въпреки политическата воля на европейското ръководство, тъй като правните пречки пред това са твърде високи, посочва ТАСС. ЕК предлага замразените активи на руската централна банка да бъдат инвестирани в европейски държавни облигации и лихвите да се използват за плащане на Киев. Тя оценява доходността на тези облигации на 2,6% годишно.

 

Правната служба на ЕС обаче все още не е успяла да отговори на въпроса какво ще стане, ако ЕС загуби инвестираните средства, предаде БТА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2650 |14.04.2023 Китай не предоставя оръжия на Русия, няма да го прави и в бъдеще, категоричен е външният министър . 2| 3094 |13.04.2023 Матеуш Моравецки:Ако Украйна загуби войната с Русия, Китай може веднага да реши да нахлуе в Тайван . 8| 2895 |12.04.2023 Заради ужасавящ клип с обезглавяването на военнопленник: Киев сравни Русия с ”Ислямска държава” . 5| 2694 |12.04.2023 Британското министерство: Русия укрепва защитните си линии в Южна Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads