Реклама / Ads
2| 3073 |13.04.2023 НОВИНИ

Матеуш Моравецки:Ако Украйна загуби войната с Русия, Китай може веднага да реши да нахлуе в Тайван

.
Източник: личен архив
Ако Украйна загуби войната с Русия, Китай може веднага след това да реши да нахлуе в Тайван, каза полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.
 

"Не дай боже Украйна да падне, ако Украйна бъде завладяна, още на следващия ден Китай може да нападне Тайван", каза Моравецки в реч в Атлантическия съвет във Вашингтон. "Виждам доста голяма взаимовръзка между ситуацията с Украйна и тази с Тайван", предупреди той.

 

Моравецки изрази съжаление относно недалновидното отношение на европейците спрямо Китай, предаде Франс прес.

 

"Те се насочват с една недалновидна визия към Китай, за да може да продават европейски продукти за сметка на огромна геополитическа цена",  предупреди Моравецки.

 

"Не можете да защитавате Украйна днес и утре, казвайки, че Тайван не е ваша работа", добави той, визирайки изказването на френския президент Еманюел Макрон, направено по време на интервю за две медии. Моравецки обаче не спомена поименно френския лидер.

 

Той също така разкритикува подигравателно схващането за стратегическа автономия на европейците, като по този начин отново визира изявленията на френския президент.

 

"Да говориш за европейска автономия, това е нещо шикозно, нещо модерно, нали? Но това ще рече да се промени европейският гравитационен център, да се насочи той към Китай и да се скъсат връзките със САЩ", отбеляза премиерът.

 

"Не успявам да разбера добре какво ще рече идеята за стратегическа автономия, дали това не означава де факто да се простреляме в крака", подчерта той.

 

Моравецки отбеляза и, че едновремешните близки отношения на Полша с Унгария са се променили много заради позицията на Будапеща относно Украйна, предаде Ройтерс.

 

Той подчерта, че сега Полша е в по-близко сътрудничество с Румъния и балтийските страни.

 

Моравецки не навлезе в подробности относно това какви биха могли да са последиците от отслабените отношения с Унгария, подчертава Ройтерс и припомня, че Полша и Унгария едно време бяха силни съюзници в техния спор с с Брюксел относно върховенството на закона, правата на ЛГБТ общността и имиграцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2616 |13.04.2023 ЕС одобри помощ в размер на 1 млрд. евро за боеприпаси за Украйна . 2| 2630 |13.04.2023 Милков: Не може да говорим за сигурност в Черно море, без да говорим за сигурност в Украйна . 3| 2934 |13.04.2023 Украйна очаква $115 млрд. дългосрочна помощ от международните партньори . 7| 2804 |13.04.2023 Вашингтон към Киев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads