Реклама / Ads
7| 2397 |15.04.2023 НОВИНИ

Владимир Николов: Православието се възприема лесно чрез рисуване, викторини, игри

.
Николов: Православното образование е добре да се преподава с нови, интересни методи Източник: БГНЕС
„Преподавам на около 70 деца, като 50 от тях са от семейства в неравностойно положение или деца от ромски произход. Работил съм и с деца със СОП и деца, лишени от родителски грижи. Работим в творческа атмосфера на децата.

Това обясни за БНР Владимир Николов, който е учител в школата “Православни християнски ценности и традиции” към общинския детски комплекс във Варна. Той приобщава децата към християнските, националните и общочовешки ценности.   

 

Дейността е разнообразна. Има занимания в класната стая като усвояваме учебния материал. Имаме много хубави учебници по програма, утвърдена от МОН под инициативата на Българската православна църква.

 

Когато настъпи учебната година получавам необходимите безплатни учебници за всяко дете. Когато започнем часа, пред всяко дете има учебник с цветни икони, цветни картинки, задачи ребуси, викторини - всичко необходимо за нормалното протичане на часа. Също ходим на екскурзии и ред други мероприятия. Тържества правим за големите християнски празници".  

 

"На Велика събота бих разказал на децата за страданията на Исус Христос на Голгота и за Неговото Възкресение, защото без Голгота нямаше да има и Възкресение", категоричен е той. 

За децата е подходящо да започнат запознаването с Християнството още на 5 или на 6 години, докато са в детска градина или в подготвителна група, убеден е Николов.

 

"По мое мнение, учителят трябва да бъде и детски учител, за да знае как да поднесе материала, с какви игри, с какви задачи да занимава децата, защото те са още малки. Най-успешният учителски подход, бих казал, е постоянният стремеж за нови неща; за интересни и нови методи. Примерно презентации. Започнахме сега, по време на пандемията, да снимаме кратки филмчета за варненските храмове..."

 

Децата трябва да изучават историята на църквата, борбите в нея, ересите, разколите, вселенските събори, борбите за запазване чистотата на православната вяра; да имат представа и за другите религии, но това вече е за по големите ученици, съветва той. 

"Най-добрият начин за децата да получат знания за православната християнска вяра, това е да получат тези знания в училище, от учител - богослов, а не от улицата или от сектите". 

 

"На мен ми прави впечатление, че примерно от един клас са се записали 3 деца и в продължение на учебната година от същия клас изявяват желание да се запишат още 5-6 деца. Значи тези деца споделят със съучениците си какво учим и какво правим", споделя той и обяснява как събира учениците: 

 

"Имаме брошури, рекламни материали за школата, когато трябва да се набират нови деца за учебната година. С разрешение на директора минавам по всички класове, предлагам на децата, обяснявам, показвам помагала и учебници, обяснявам. Но винаги им казвам: Дайте тези заявления на вашите родители и те, ако решат, ще ви запишат". 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4622 |09.04.2023 Владимир Левчев: ”Възраждане” е пропутинска партия, която иска излизане от ЕС и НАТО . 14| 3550 |30.03.2023 ”Дейли мейл”: Чистка в гвардията на Владимир Путин? . 10| 3272 |29.03.2023 Тони Николов: Във Франция върви една революция, опасенията са да не стане гражданска война . 4| 3129 |29.03.2023 Адв. Владимиров: Корабният дневник показва къде и кога е уловена рибата. Случаят с рибарите трябва да приключи бързо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads