Реклама / Ads
11| 11198 |11.05.2023 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев за Фрог: Мария Габриел ще бъде като Фандъкова, само че в Министерския съвет

.
Източник: БГНЕС
Борисов слага човек, който безпрекословно да изпълнява неговите задачи, неговата политика. Това означава подмяна. Г-жа Габриел е политически безцветна, доста стерилна като политическо излъчване. Тя няма да е премиерът, който би разрешил преместването на Паметника на съветската армия. Тя ще бъде Фандъкова, само че в Министерския съвет.
 

Това заяви в интервю за Фрог нюз бившият депутат и политически анализатор Методи Андреев по повод на официалното издигане на кандидатурата на Мария Габриел за министър-председател от ГЕРБ-СДС.

 

Г-н Андреев, как бихте коментирали официалната кандидатура на г-жа Мария Габриел, която беше издигната от ГЕРБ-СДС, за министър-председател? Какъв очаквате да е резултатът от днешните срещи на г-жа Габриел с представители на ДПС, БСП и ИТН?

 

Издигането на г-жа Мария Габриел за кандидат-премиер от ГЕРБ е всъщност удар, който цели да повали няколко заека. Реално погледнато, Мария Габриел е едно от добрите рекламни лица на ГЕРБ. Тя действително е интелигентна, добре образована, с блестяща кариера, знаеща много езици, спор тук няма. По отношение на нейната кандидатура - ако зад нея не стоеше партия ГЕРБ, не знам дали би имало българска партия, като изключим "Възраждане", която да не подкрепи тази кандидатура. За тази кандидатура аз имам само адмирации.

 

Проблемът е обаче кой предлага кандидатурата. И тук ще направя едно сравнение. Навремето по време на второто правителство на Борисов, когато за министър на вътрешните работи беше предложена Румяна Бъчварова. Тя не разбираше нищо от управление на националната сигурност, камо ли от управление на вътрешното министерство. Тогава повечето коментатори приятелски казваха, че не е лошо за първи път да имаме жена министър. Впоследствие се разбра, че всъщност предлагайки Румяна Бъчварова, Бойко Борисов фактически си осигури чрез нея да управлява МВР. Сегашната ситуация поразително много ми прилича на тогавашната. Защо? Защото Мария Габриел, въпреки всички суперлативи, които могат да бъдат казани за нея, същевременно тя няма ясно политическо оцветяване. Тя е един много добър изпълнител. Човек, който си изпълнява много съвестно задълженията като еврокомисар. Но в случая, когато говорим за кандидат за министър-председател, се изисква и нещо повече. Изисква се независима личност, която да има собствено мнение по водещи въпроси.

 

Има една много интересна снимка, на която тя се е снимала с Бойко Борисов, на която той стои до нея като същински Крали Марко. Тази снимка говори много. За един човек може да съдим по това какъв е неговият хоризонт. Страхувам се, че въпреки всички суперлативи, хоризонтът на г-жа Габриел се определя от Бойко Борисов. Може ли според вас тя да пожелае публично да стане лидер на ГЕРБ? Щом е готова да поеме жезъла на министър-председател, тя би следвало да е готова да стане лидер на тази партия, защото по принцип лидерите на партиите стават министър-председатели. Аз се страхувам, че на този въпрос тя ще се чувства неудобно. Вероятно тя ще отговори, че ГЕРБ си има своя безспорен лидер и той се казва Бойко Борисов. Дотук свършват суперлативите за нея и нейната експертиза.

 

Виждате ли нещо проблематично в издигането на кандидатурата на г-жа Габриел?

 

Безспорно кандидатурата на г-жа Габриел е безупречна. Тя е най-добрата, която ГЕРБ могат да излъчат. Но все пак, щом е била еврокомисар, г-жа Габриел се предполага, че е отговаряла и за борбата с корупцията. Бих искал да я попитам дали не е знаела, че България е най-корумпираната държава в ЕС. Ако е знаела, какво би предприела като еврокомисар. Ние знаем, че ГЕРБ изгради и създаде в България корупционна клоака, превърна България в корупционната клоака на ЕС. Г-жа Габриел дали си задава въпроса за строителството на Турски поток? Там има два аспекта - доколко е законно самото строителство. И вторият аспект - геополитическият. Г-жо Габриел, като станете министър-председател, ще направите ли обективна проверка за обстоятелствата около строежа на Турски поток? Друг въпрос - г-жо Габриел, Вие чували ли сте за тънките магистрали на Бойко Борисов? Дори регионалният министър слухти за тези магистрали. Какво е мнението Ви по този въпрос, защото досега не сме чули такова?

 

Когато Бойко Борисов обясняваше в някакъв европейски вестник за ситуацията с кюлчетата и пачките, за снимката му, на която е заснет гол на собственото си легло, тогава г-жа Габриел как се почувства като българка, като представителка на българска политическа партия? Гордяла ли се е с този факт, поднесен по такъв начин? Това са много важни въпроси. Ако тя не отговори на тези въпроси, всичко останалo е безпредметно. Защото проблемът не е в личностите, всяка една партия може да си изкара личност като Мария Габриел. Въпросът е, че хората, които трябва да подкрепят това правителство, се делят по една много важна линия. Едните са за корупцията в България, другите са против. И тук Мария Габриел трябва ясно да каже - но дори и да го каже, то ще бъде постфактум, защото досега не сме чули никакво мнение от нея по този въпрос.

 

Като цяло смятам, че Мария Габриел е политически безцветна. Тя спокойно можеше да бъде и член на БСП, поради едно стечение на обстоятелствата тя е в ГЕРБ. Знаете, че ГЕРБ категорично не може да бъде дефинирана като дясна партия. Тя така се оценява, но реалностите са коренно различни. Като еврокомисар Габриел политически не е интересна. Има определени европейски представители от ГЕРБ, като Андрей Ковачев, който не е такъв. Той се обвърза с каузите за лустрацията, говори в ЕС непрекъснато за този проблем. Т.е. той има ясна политическа ориентация. При Габриел не е така. Тя е човекът, около който няма скандали. Като изключим скандала с общинския апартамент, оповестен от Биволъ преди няколко години. Това говори за духовна нищета. Тя тогава е намерила начин да се възползва от това, че по онова време ГЕРБ е управлявала Столична община и е взела някакво общинско жилище. Това са на пръв поглед дребни неща, които обаче изграждат един профил, който навежда на мисълта, че тя е избрана, за да може Бойко Борисов, чрез нея да управлява отново България.

 

Кандидатурата на г-жа Габриел не е случайна, тя е част от сценарий - сценарий на поредната подмяна. Ако Мария Габриел беше казала още по времето на Цацаров, че този модел не е добър, ще доведе до тежки извращения, ако тя беше заела активна политическа позиция, тогава нейното мнение в момента нямаше в момента да предизвиква ступор. Ще ви дам пример със себе си. Още когато бях гражданска квота в ГЕРБ, тогава аз от трибуната на Народното събрание съм говорил, че Цацаров изгражда прокурорска република, в която главният прокурор определя политиката и въздейства върху нея. Чудно ми е защо по това време ГЕРБ мълчаха и някак си свенливо навеждаха глави, аплодисменти получавах от Реформаторския блок. А за Филип Златанов и тефтерчето му спомняте ли си? Тогава аз излязох с една позиция, която беше следната: следовател по това дело беше Борислав Сарафов. А председател на комисията от Народното събрание, който тогава разследваше този случай беше Кирил Добрев. И тогава ГЕРБ мълчаха и един-двама само се усмихваха под мустак. Тогава Мария Габриел не говореше нищо нито за главния прокурор, нито за прокурорска република, мълчеше си. Аз в гражданската квота на ГЕРБ съм участвал в дискусии, организирани от "Правосъдие за всеки". Подложихме на унищожителна критика тогавашната прокуратура, която по нищо не се различава от сегашната. Единствената разлика е, че тогава имаше по-интелигентен човек за главен прокурор.

 

Какво смятате за поисканата оставка на главния прокурор от страна на Габриел?


Когато Маковей посети България, по покана на "Правосъдие за всеки", тогава Мария Габриел също не каза нищо. Сегашната позиция на Габриел, в която тя заяви, че ще поиска оставката на Гешев, не е нейно собствено мнение. Мога да гарантирам, че това е така. Просто е показателно за това, че срещу Гешев е започнал процес, чието начало беше поставено с въпросния инцидент на "Самоковско шосе". Явно вече е дадена разпоредба от задкулисието да бъде сменен Гешев. В това нещо участва и ГЕРБ чрез свои представители. Фактът, че Габриел изрича тези думи сега, означава, че сега са й дали право да го изрече. Това, което се говори, че едва ли не Сарафов се е активирал, защото ГЕРБ и Бойко Борисов го е активирал, се оказва доста правдоподобна версия. Целта на това е поредната подмяна. Доброто рекламно лице на Габриел е всъщност сценичният декор, който трябва да прикрие подмяната. Ако Гешев в момента даде оставка, кой ще избира следващия главен прокурор? Същият ВСС. Сега е моментът тези хора, които избраха Гешев, да изберат следващия Гешев или следващия Цацаров. Никога при Бойко Борисов нещата не са такива, каквито изглеждат. Габриел безспорно има качества и авторитет, но й липсва хоризонт. Хоризонтите й са такива, каквито Борисов й определи.

 

Бих искал да кажа още нещо важно във връзка с отношенията Гешев - Бойко Борисов. Първо, бих искал да подчертая, че те са много близки. Отношенията им са - аз мълча за тебе, ти мълчиш за мене. Гаранцията за тази взаимна омерта е следната. Аз мога да припомня една случка. Спомняте ли си, че преди Гешев да бъде назначен за главен прокурор, буквално ден-два преди това, излезе един скандал с някакво писмо от Следствието, в което се искат проверки на някакви швейцарски сметки, свързани с Гешев. След което лично Борислав Сарафов излезе и каза, че е направил справка и от неговата служба не е излизало такова писмо до ДАНС. Нещата бяха обявени за фалшификат. Ами ако не е така? Ако има такива сметки? Тогава пак Сарафов беше човекът, който каза, че не е вярно това. Би трябвало Сарафов да разследва евентуално Гешев. Това е интересен нюанс.

 

Доколкото Ви разбирам, Вашата теза е, че Габриел е нещо като марионетка на Борисов и той цели да управлява държавата посредством нея?

 

Точно така е. Няма как да бъде по друг начин. Самият Борисов го каза. Тя била красива, умна, интелигентна, с много езици, но каза, че той бил най-красив и най-умен. Това доказва тезата, че Борисов слага човек, който безпрекословно да изпълнява неговите задачи, неговата политика. Това означава подмяна. Понеже вече казах, че г-жа Габриел е политически безцветна, доста стерилна като политическо излъчване. Тя няма да е премиерът, който би разрешил преместването на Паметника на съветската армия. Тя ще бъде Фандъкова, само че в Министерския съвет.

 

Понеже заговорихме за исканата оставка на Гешев, можете ли да обясните какви са взаимовръзките между Гешев и Борисов, има ли някакви зависимости между двамата? Ако, да речем, Гешев подаде оставка, как това ще повлияе на поведението на Борисов?

 

Борисов е единственият български премиер, който са го галили трима папи. Той е единственият български премиер, който е издигнал двама главни прокурори. Това е факт. Вие мислите ли, че след като Борисов си избра Цацаров, след това Гешев е минал без одобрението на Борисов? Нали в един неформален разговор, самият Гешев казва на Бойко Борисов: "-Началник, аз се правя на луд, обаче ти се правиш по-добре от мене на луд." Това е ключова фраза, която показва каква е йерархичната зависимост между двамата. Те са близки приятели и двамата се правят на луди, но Гешев е длъжен да признае, че Началникът по-добре се прави на луд. Това е един филм, една сценка, която се играе вече няколко години. Това показва, че между Борисов и главния прокурор, който и да е той, има омерта. Т.е. аз теб няма да те закачам, но и ти мен няма да ме закачаш. Тук има един много тънък момент - дали Гешев съзнава, че той ако бъде притиснат да подаде оставка, се повдигат много въпроси. Още първият ден след инцидента излезе, че бетонното ядро на прокуратурата много бързо се разцепи. Виждате, Борислав Сарафов обвинява Гешев, че го е заблудил за семейството, Борислав Сарафов обвинява Ясен Тодоров, че без негово знание е допуснал израелския експерт, т.е. това са сигурни знаци, че съдбата на Гешев вече е решена. Въпросът е кога. Въпросът е дали Гешев ще даде отпор.

 

Няма как Борисов да изрече "Искам оставката на главния прокурор". Но Мария Габриел го прави вместо него. Тя на практика изпълни първата задача на Борисов. Т.е. тук отново говорим не за промяна, а за подмяна. На задкулисието вече не му е приятно Гешев да му защитава интересите. Трябва да има смяна, за да може обществото да се поуспокои и да може това властово каре - главна прокуратура, Доган, Пеевски, Борисов - да получат стабилна и дългосрочна власт. И политическа, и икономическа. Това каре няма да допусне промени, които да нарушат статуквото.

 

Българският народ иска да бъде залъгван с обещания. Затова вече 30 години караме с обещания. Румънците, които бяха по-зле от нас в началото на Прехода, направиха 2 неща, които България не извърши - първо, направиха лустрация. Т.е. те ясно казаха - тези не могат да бъдат държавни служители, тези могат. След което Моника Маковей, Лаура Кьовеши с безспорна подкрепа на президента направиха немислимото за една балканска държава. Те направиха такава съдебна реформа, която позволи двама премиери да бъдат в затвора, десетки министри и заместник министри, стотици кметове, съдии, прокурори. Беше направена истинска демократична реформа, която казва, че върховенството на закона е неоспоримо. Тук няма недосегаеми. Лустрация и истинска съдебна реформа в България не бяха извършени и затова днес имаме Борисов, Гешев, Цацаров, Пеевски. Поради тази причина сме в това положение. Ако и сега се допусне подмяна, значи ще се повтори сценария, който се разигра след падането на комунизма. Хората искаха демокрация, искаха справедливост. Искаха лидерите на комунистическата партия да понесат отговорност за своите престъпления, но провъзгласяването на мирния преход беше началото на голямата подмяна. В момента виждаме какво е положението - бивши комунисти, агенти на ДС, всъщност са елитът на нацията. Ценностната система на българина не се промени, това е трагичното в случая.

 

Разговаря: Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 10143 |11.05.2023 Адв. Величков за Фрог: Има план за нов главен прокурор, който да не прилича на Гешев, но да е удобен колкото него . 15| 11864 |10.05.2023 Д-р Владимир Сотиров за Фрог: В политиката в момента има откровени психопати, включително Б. Борисов, който е една мутра . 35| 8115 |09.05.2023 Проф. Р. Генов пред Фрог: Договорът ”Ленд-лийз” бе решаващ за СССР срещу Хитлер, сега с ”Ленд-лийз” Украйна воюва срещу Путин . 42| 14029 |06.05.2023 Полковник Вилис Цуров пред Фрог: Правим парад, а военният бюджет стига само за заплати и издръжка на инфраструктурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads