Реклама / Ads
1| 3318 |03.06.2023 НОВИНИ

Кампанията, в която истината е трофей: Изборите в САЩ в сянката на изкуствения интелект

.
Бумът на изкуствения интелект ще се окаже огромното предизвикателство в предизборната президентска кампания в САЩ. Оказва се, че така наречените deep fake изображения, видеоклипове и аудиозаписи ще объркат обществото невъобразимо много. Оказва се, в САЩ в момента истината е трофей, който обаче не могат да спечелят всички.
 

Снимки, създадени от изкуствен интелект в края на месец март, убедиха мнозина, че бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е арестуван от няколко ченгета. В момента в онлайн пространството циркулират снимки, видеоклипове и аудиозаписи, които представят кандидат-президентите в различна светлина в зависимост от това кой плаща. В някои от тях Хилари Клинтън изразява безрезервната си подкрепа спрямо Рон Десантис, а в други Байдън е представен като трансфоб. 


"Ще бъде много трудно за гласоподавателите да различат истинското от фалшивото. И можете просто да си представите как поддръжниците на Тръмп или поддръжниците на Байдън могат да използват тази технология, за да накарат опонента да изглежда зле", казва пред агенция "Ройтерс" Даръл Уест, старши сътрудник в Института "Брукингс".


Той прогнозира, че е много възможно в последните минути на кампанията да изтекат компромати, за които никой не е подозирал и които трудно могат да бъдат свалени или оборени бързо.


Инструментите, които работят на базата на изкуствения интелект и създават подобни фалшификати, разполагат с много малък набор от инструменти, за да предотвратят децинформацията. Въпреки че основните социални медийни платформи като Facebook, Twitter и YouTube са положили усилия да забранят и премахнат този тип съдържание, ефективността им при контрола му варира. 


Оказва се, дори самите кандидати в кампанията не могат да се справят с дийп фейк съдържанието. Съвсем неотдавна Доналд Тръмп сподели подправено видео на водещия на CNN Андерсън Купър в своята социална медийна платформа Truth Social. От CNN посочиха, че видеото в действителност е фалшиво. 


Има три пъти повече видео дийпфейкове от всякакъв вид и осем пъти повече гласови дийпфейкове, публикувани онлайн тази година в сравнение със същия период от време през 2022 г., според DeepMedia, компания, работеща върху инструменти за откриване на изкуствени медии. Според техните изчисления около 500 000 видео и гласови deepfakes ще бъдат споделени в сайтовете на социалните медии в световен мащаб през 2023 г. Услугата освен това поевтинява - от 10 хил. долара за миналата година до няколко долара в момента. 


Никой не знае как точно да се справи с този проблем. Лидерът в индустрията OpenAI, който създаде ChatGPT и усъвършенстваната версия GPT-4, и предизвика огромен фурор в технологичния сектор, също продължава да се бори с проблема. Главният изпълнителен директор Сам Алтман каза американския Конгрес, че честността на изборите в САЩ буди "значително безпокойство" и призова за бързо регулиране на сектора. 


За разлика от някои по-малки стартиращи фирми, OpenAI предприе стъпки за ограничаване на използването на продуктите си в политиката. Все пак обаче има пропуски. 


OpenAI казва, че забранява на своя генератор на изображения DALL-E да създава публични личности. Инструментът отказва да генерира изображения на Доналд Тръмп или Джо Байдън. И все пак от агенция "Ройтерс" успяват да създадат изображения на поне дузина други американски политици, включително бившия вицепрезидент Майк Пенс, който също може да бъде участник в изборите. 


OpenAI също така ограничава всяко „мащабирано“ използване на своите продукти за политически цели. Това забранява използването на неговия AI за изпращане на масови персонализирани имейли до избирателите например.


Докато гигантът OpenAI е въвел рестрикции обаче някои по-малки стартъп компании нямат подобни ограничения. Midjourney, който стартира миналата година, е водещият играч в изображения, генерирани от AI, с 16 милиона потребители на своя официален Discord сървър. Приложението е достъпно безплатно, но може и да бъде на абонаментен принцип срещу 60 долара месечно. 


По време на онлайн чат в Discord миналата седмица, главният изпълнителен директор Дейвид Холц каза, че компанията вероятно ще направи промени преди изборите, за да се бори с дезинформацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2802 |02.06.2023 Гълъб Донев: Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите . 3| 2756 |01.06.2023 Макрон: Трябваше да обърнем внимание на Източна Европа, която алармира за войнствената политика на Русия . 0| 2536 |29.05.2023 Димитър Гърдев: Ердоган ще се стреми да води държава, която да е платформа за решаване на конфликти . 3| 2925 |25.05.2023 Г. Ганев, ПП-ДБ: Едва ли ще има преразглеждане на формулата, която беше постигната с Мария Габриел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads