Реклама / Ads
25| 3190 |03.06.2023 НОВИНИ

Радев за кабинета ”Денков-Габриел”: Да следва курса, който зададохме

.
Румен Радев
”Новото редовно правителство, ще се възползва от всичко постигнато и ще довърши започнатото. Това е важно не само за България. Това е важно за Европа. Аз мисля, че бъдещият редовен кабинет просто трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто някакви увещания, някакви общи разговори”. Това заяви от Анкара президентът Румен Радев, който е в турската столица за инаугурацията на Реджеп Ердоган.
 

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа. Ние топва трябва много добре да го осъзнаем. Агресията на Русия. Огромните стратегически грешки, които направи президентът Путин, затварянето на северния маршрут - в момента вече трафикът от Китай и Централна Азия не може да минава през Русия. Единственият път за сухопътния транспорт е през България и Турция и ние трябва да се възползваме от това", поясни Радев.

 

"С президента Ердоган през годините успяхме да изградим отношения на доверие и приятелство. Турция е най-големият икономически партньор на България, извън Европейския съюз. А в днешната сложна геополитическа обстановка ролята на Турция осезаемо нараства", каза Радев.

 

"Заедно с президента Ердоган успяхме да постигнем осезаем напредък в нашите двустранни отношения. След посещението ми в Истанбул страната ни сключи споразумение, с което получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ и газопреносната мрежа, и то за 13 години, с резервиран капацитет от 1,5 млрд. на година", посочи Радев и добави: "Ние сме единствената страна, която успя да постигне такова споразумение".

 

"В близките дни трябва да открием разширението на КПП "Капитан Андреево". Предстои подписване на меморандум за втора железопътна линия между Елхово и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ "Марица", за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Изграждане на пешеходен мост при Резово също ще бъде изграден. Силно се надявам, че новото правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото", заяви Радев

 

Той посочи, че Турция е поела сериозен ангажимент за опазване на външната граница на ЕС.

 

"България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа", смята Радев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7269 |03.06.2023 Боряна Димитрова поряза тежко Андрей Райчев в опита му да изкара президента Радев пронатовец . 39| 8019 |03.06.2023 Журналистът Петко Георгиев: Кабинет "Денков-Габриел" е тежка загуба за президента Радев и руската пета колона . 90| 5933 |02.06.2023 Протест срещу Радев, отклоняващ България от евроатлантическия й курс и шествие за парламентарна република . 32| 3080 |02.06.2023 Ясен е съставът на кабинета ПП-ДБ-ГЕРБ. Денков и Габриел връщат папката на Радев в понеделник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads