Реклама / Ads
2| 3490 |20.01.2023 НОВИНИ

Nexo с писмо до временната комисия в НС, проверяваща казуса

.
Комисията Nexo се надява да изясни действията на българските държавни органи при обиските на офисите на криптокомпанията на 12 януари. В писмо до членовете на временната комисия, създадена по предложение на ГЕРБ, от Nexo определят акцията като “излишно показна” и категорично отхвърлят внушенията, че се компанията се занимава с незаконна дейност. 
 

От компанията определят като “историческо” споразумението с американските регулатори, според което “не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики”. 

 

Официалното съобщение на сайта на Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) гласи: 

 

"Комисията по ценни книжа и борси днес обвини Nexo Capital Inc., че не е регистрирала офертата и продажбата на своя продукт за кредитиране на крипто активи на дребно, Earn Interest Product (EIP). За да уреди таксите на SEC, Nexo се съгласи да плати неустойка от 22,5 милиона долара и да прекрати своето нерегистрирано предложение и продажба на EIP на инвеститори от САЩ. В паралелни действия, обявени днес, Nexo се съгласи да плати допълнителни 22,5 милиона долара глоби за уреждане на подобни такси от държавните регулаторни органи”. 

 

От Nexo посочват, че постигнатото със САЩ споразумение “хвърля сериозна сянка на съмнение по отношение, както на отправените от Прокуратурата на Република България обвинения, така и по отношение на фриволното замесване на чуждестранни правораздавателни органи в този казус”. 

 

“Изразяваме силно безпокойство относно употребата за политически цели в България на една утвърдена и уважавана компания, каквато е Nexo, която има над 600 висококвалифицирани кадри в България, много от които завърнали се от чужбина професионалисти", пишат още от компанията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 14937 |20.01.2023 Колекция от долнопробни факти: Защо Иван и Сийка затъват в Nexo? . 1| 3385 |20.01.2023 Стоян Тончев: Nexo - поредната катастрофа за Иван Гешев . 1| 3305 |20.01.2023 NEXO проговориха: Сътрудничим напълно на разследванията на правителството на САЩ от първия ден . 2| 3278 |20.01.2023 Временната комисия за NEXO ще изслуша шефа на БНБ и финансовия министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads