Реклама / Ads
5| 4554 |22.12.2023 НОВИНИ

Поради липса на доказателства: Прокуратурата прекрати разследването срещу "Nexo"

.
Източник: БГНЕС
Прокуратурата прекрати разследването по така наречената афера "Nexo". Става дума за делото срещу собствениците на едноименната криптобанка Антони Тренчев и Коста Кънчев и още двама души, обвинени за участие в престъпна група за данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.
 

Разследването, продължило 15 месеца, е преустановено поради липса на доказателства за престъпна дейност. 

 

От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че разследването е от края на септември 2022 година, но за него медиите научиха в края на януари от дълга пресконференция, на която бившият обвинител номер едно Иван Гешев обяви разследването на криптобанката "Nexo" за "уникално за света". Заради политическия момент, делото имаше и извънюридически отзвук, тъй като служители на "Nexo" се оказаха дарители на "Демократична България", а по това време коалицията беше сред спряганите за третия избор на държавния глава Румен Радев за връчване на мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. 

 

За да бъде доказана престъпната дейност на криптобанката, Висшият съдебен съвет отпусна на прокуратурата половин милион лева за сложна експертиза. Днес става ясно, че средствата все пак не са били използвани.

 

До прекратяването на поредното шумно започнало дело се е стигнало след редица разпити на свидетели, сред които и един с тайна самоличност, няколко експертизи, претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства. Ползвани са доказателства, получени с Европейски заповеди за разследване.

 

В крайна степен е установено, че у нас липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. И тъй като тя не е регулирана, дружествата от групата "Nexo" не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. 

 

Наблюдаващите прокурори не са се сдобили с доказателства, че четиримата обвиняеми са действали като престъпно сдружение с цел извършване на банкова дейност без съответно разрешение, не са прали пари, нито пък са извършвали данъчни престъпления или компютърни измами, посочват още от прокуратурата. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4518 |22.12.2023 Разкриха схема за издаване на фалшиви болнични за над 1 млн. лева . 4| 4412 |22.12.2023 Вашингтон налага санкции на финансови институции, помагащи на Русия . 3| 4995 |22.12.2023 Вдигат възнагражденията на социалните работници след Нова година . 1| 4522 |22.12.2023 Известни личности, които загубихме през 2023 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads