Реклама / Ads

 

0| 2957 |02.07.2021 НОВИНИ

Няма данни за замърсяване на територията на България след експлозията в Румъния

.
Източник: БГНЕС
Във връзка с експлозията в петролна рафинерия на 25 км северно от град Констанца в Румъния, РИОСВ-Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух.

Мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух ще бъде позиционирана в с. Дуранкулак, общ. Шабла.

 

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море.

 

При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

 

Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния.

 

Басейнова дирекция, Регионалната лаборатория Варна към ИАОС и РИОСВ-Варна организират мониторинга и докладването при констатиране на замърсяване от рафинерията – ще се вземат и анализират проби от морската вода, въздуха и брега.

МОСВ възложи на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ (ВВМУ) да извърши анализ на потенциалната възможност за разлив в Черно море след аварията. 

 

Анализът ще извърши „Центърът за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във  ВВМУ, изграден с финансиране от министерството. Центърът работи при нефтени разливи и управление на силите, участващи в преодоляването на последствията от тях.

 

Чрез мониторинга на бреговата зона България може да проследи и предприеме навременни действия за ограничаването на разлива и безопасността на бреговата зона в Българската акватория на Черно море, в случай че има такъм след аварията в рафинерията в Румъния.

 

МОСВ чрез РИОСВ - Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район” е в готовност за изпълнение на задълженията си по Национален авариен план за борба с нефтени разливи в Черно море.

 

Зам.-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров е изпратил официално запитване до румънските власти за повече информация по случая.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2722 |02.07.2021 И днес дъждът няма да ни се размине . 7| 4384 |30.06.2021 Десислава Иванчева: Гешев и Спецсъдът не спазват законността, за тях няма правов ред . 3| 2393 |30.06.2021 МВнР: Няма нови санкционирани по закона „Магнитски“ . 5| 2809 |30.06.2021 Новият шеф на АПИ: Няма достатъчно пари за ремонти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ