Реклама / Ads
7| 4869 |26.01.2016 НОВИНИ

Няма да има ТЕЛК, а Комисия за медицинска експертиза

.
Комисия за медицинска експертиза ще замени Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК), съобщи здравният министър Петър Москов на форум, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал и КНСБ.
 

В новата комисия, която ще замести ТЕЛК, ще участват лекари с различни специалности в зависимост от вида на заболяването, което трябва да бъде оценено. Това ще бъдат работещи лекари в болницата на съответния град, които трябва да притежават определен ценз и сертификат за познание в областта.

 

При желание сегашните медици в ТЕЛК-овете могат да продължат да работят в новата комисия, уточни Москов, цитиран от БТА.

 

Въвежда се нов медицински документ, който установява вида и степента на увреждане – медицинско експертно становище.

 

Променя се и структурата на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Тя основно ще се занимава с методическа и контролна функция.

 

В методическата функция е създаване на обективна система от критерии, които да не дават възможност за субективност при определяне вида и степента на увреждане, каза здравният министър.

 

След като експертната комисия установи вида и степента на увреждане, по електронен път системата ще изпрати до следващата комисия - медико-социална, за която ще отговаря социалното министерство, информация за това на какви социални придобивки и средства за интеграция има право човек.

По думите на Москов, тази трудово-социална комисия ще преценява нуждите на всеки отделен човек, за да бъде реинтегриран в обществото.

 

Министърът заяви, че целта на промяната е отстраняване несъвършенствата на системата като идеята е не да се спестят пари, а да се насочат към най-нуждаещите се, за да могат те отново да започнат работа и да се върнат в обществото.

 

В отговор на въпрос дали интегрираните обратно на работа хора ще получават инвалидна пенсия Москов обясни, че тя е заместващ доход и ако през новата система политиките на двете министерства доведат до това, че човек може да се върне на работа и да получава пълноценно доход, какъвто е получавал преди това, не би следвало да получава инвалидна пенсия. Пенсионните добавки не трябва да отпадат там, където доходът е по-нисък, допълни министърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4388 |25.01.2016 Еврокомисията: ВСС не започва дисциплинарни производства без натиск . 18| 4440 |25.01.2016 Президентът: За 94% от хората няма справедливост в България . 19| 4604 |25.01.2016 Танев: Патриот съм; няма да режа нищо, свързано с националността . 14| 4498 |25.01.2016 Борисов: Няма проблем със служителите на турския Дианет, командировани у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads