Реклама / Ads
0| 3074 |03.06.2021 НОВИНИ

Няма проблем с изплащането на заплатите в армията

.
Георги Панайотов
Военнослужещите и цивилните лица в Министерството на отбраната и армията могат да бъдат спокойни за изплащането до края на годината на месечните възнаграждения, обезщетенията при уволнение и за необходимите средства за новоназначени, в резултат на конкурсите за войници?. Това увери министърът на отбраната Георги Панайотов.
 

Това беше първата пресконференция на новото ръководство на МО. В нея участваха още заместник-министрите Пламен Йорданов и Александър Петков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Там бяха също Румяна Станимирова, директор на дирекция „Връзки с обществеността“ и Евгени Генов, директор на Информационния център на МО.

 

Приоритети

 

Организирането и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори, бе първият приоритет, посочен от министъра. МО ще подпомага външно министерство при провеждането на изборите зад граница. Това ще стане с 5 микробуса и около 30-40 служители в подкрепа на секционните комисии в чужбина.

Основната ни задача, подчерта министърът, е да осигурим нормалното функциониране на Министерството на отбраната на Република България. Това означава Въоръжените сили да продължат подготовката си за изпълнение на задачите, включително и в съюзните, двустранните и националните учения. Лично министър Панайотов още днес тръгва за учебен полигон „Корен“, за да участва в утрешния ВИП-ден на батальонното тактическо учение с бойна стрелба „Ответен удар 21“. На 10 юни ще бъде на зенитен полигон „Шабла“, за да наблюдава съвместните стрелби на зенитните подразделения на армиите на България и Сърбия. Работи се и по осигуряване на безпроблемното предсрочно изтегляне на нашия контингент от Афганистан, каквото е решението на НАТО и на българското правителство. Разбира се, не на последно място, отбеляза министърът, е активното участие на България, както в НАТО, така и в ЕС, в областта на политиката за сигурност и отбрана. Както се казва, пошегува се той, редовните правителства имат 100 дни спокойствие, а ние нямаме и 100 дни мандат.

 

Състоянието на

отбранителните способности

 

на Въоръжените сили позволява изпълнение на задачите по трите мисии, но с редица ресурсни и технологични ограничения, направи първия извод министърът. Предприемат се действия за поетапното им намаляване, допълни той. И това ръководство е установило недостиг на личен състав във Въоръжените сили в рамките на около 20 процента, като най-тежко е положението в Сухопътни войски, където некомплектът стигал до 30 на сто. Причините? Голямата демографска криза, конкуренцията на пазара на труда и социалния статут на военнослужещите, изброи министърът.

 

За трите проекта за модернизация

 

Проектът за придобиване на нови изтребители F-16 върви гладко. Основните дейности за приемане на самолетите са концентрирани в авиобаза Граф Игнатиево.

Договорът за двата патрулни кораба е сключен с германската фирма „Люрсен“. Част от парите са платени. Министърът не е знаел, че корабите са закупени без боеприпаси. Предстои, каза той, да бъде обявен проект и да се работи за закупуване на боеприпаси за двата кораба, като приблизителната цена варирала между 400-500 млн. лв. до 1 млрд. лв. Адмирал Ефтимов посочи, че е нормална практика боеприпасите да се заявяват и доставят след сключване на договора за корабите.

Третият проект за бойните бронирани машини за Сухопътните войски бе определен от министъра, като провален. Известно е, че двете фирми, които стигнаха до финала на процедурата дадоха по-висока цена от гласуваната от Народното събрание. Министър Панайотов е говорил с представители на една от тях и ги е питал за причините офертата да надвишава с около половин милиард сумата, записана в проекта за инвестиционен разход. Обяснението било, че първоначалните спецификации са променяни в около 90 позиции по време на преговорите, което е принудило участниците в търга да сложат т.нар. буфери, което е довело до неприемливата цена.

 

Проверки в структури на МО и договори

 

Министърът даде информация за завършени одитни проверки в Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“ за 2018 и 2019 г. В момента тече проверка в същата дирекция. Интересното е, каза министърът, че резултатите от завършилата проверка почти напълно съвпадат с междинния доклад от провежданата в момента. Какъв е проблемът? Над 90 на сто от поръчките са възлагани по директен начин. Съгласно закона е добре, посочи министърът, но не е извършено пазарно проучване. Второ, налице е 100 процента авансово предплащане. Това, обобщи министърът, означава, че МО е кредитирало частни фирми с бюджетни средства. Всичко това е ставало при несъобразяване с препоръки на финансовото министерство за въздържане от авансово разплащане. Проверката за 2018 и 2019 г. е изпратена както до Агенцията за държавна финансова инспекция, така и до Прокуратурата.

В момента тече проверка в ТЕРЕМ ЕАД и в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. За агенцията министърът каза „Предишната проверка, която е извършена в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“ констатира редица пропуски, които са довели, включително до невъзможност да бъдат реализирани почивки от правоимащи лица, т.е. от хора, които са си платили картите. Конкретното е за военно-почивния дом в Несебър за сезон „Лято 2020“.“

 

Министърът изнесе данни и за договори за медийни услуги. За първите три месеца на тази година за излъчването на рекламни клипове за кампанията „Бъди войник“ в две национални телевизии са изразходвани 240 хил. лв. с ДДС. „Като се има предвид, че МО разполага с ВТК, който е на бюджетна издръжка, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика. Договорът е на стойност 36 хил. лв. с ДДС. За реализацията на предаванията е бил предоставен достъп до видеоархива на ВТК“, съобщи министърът. Също на стойност 36 хил. лв. е възложена поддръжка на платформа на фейсбук. Предишните години това е извършено от служители на Пресцентъра на МО, без допълнително заплащане.

 

Кадрови промени

 

Твърде дълго време службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ стоят без титуляри директори, каза министърът. По-скоро или по-късно ще има назначения, отговори на въпрос той. Надявам се, че по време на служебното правителство и за двете служби ще бъдат предложени титуляри, за да бъдат одобрени от правителството и назначени с указ на президента, каза още министърът.

 

Чешнегирово

 

Случилото се на 11 май с нахлуването на американски военнослужещи в частен имот в Чешнегирово по време на съвместно учение, бе определено от министъра като неприятна грешка. Периметърът на учението е бил определен прецизно преди години с географски координати. Цехът е бил извън периметъра. „Аз разпоредих незабавна проверка, която вече приключи в Пловдив. Потвърждава се, че има двама отговорни офицери, които не са докладвали. Защо не са докладвали – това тепърва се проверява вече от органите на прокуратурата и от инспектората на Министерството на отбраната. Аз смятам, че отговорните трябва да понесат наказания, при това сериозни наказания“, посочи министърът.

 

На пресконференцията бе съобщено и за инцидент с курсанти, тренирали парашутни скокове на летище Чешнегирово. Пострадал е член на групата, която се е притекла на помощ на един от парашутистите, който се е заплел в дърво при приземяването. Клон на дърво се счупил, ударил курсанта, който помагал. Раненият е с тежка черепно-мозъчна травма. Опериран е в Пловдив, защото не е било възможно неговото транспортиране във ВМА-София. Курсантът, чийто парашут се е заплел в дървото, е със счупен крак.

 

Спирдон Спирдонов - Otbrana.com



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 16573 |03.06.2021 Божков: Бях рекетиран от Борисов и Горанов. Ако не бях плащал, нямаше да съществувам отдавна . 6| 4877 |03.06.2021 Проф. Антоний Тодоров: Ако след новите избори няма правителство, това може да роди чудовища . 14| 3574 |03.06.2021 ЕС няма да наказва санкционираните от САЩ българи . 9| 3586 |03.06.2021 Александър Дунчев: Няма горски в България, който да не е притискан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads