Реклама / Ads
3| 2578 |28.11.2023 НОВИНИ

Нидерланският Тръмп се спъва в сформирането на кабинет. Има ли България все още шанс за Шенген?

.
Герт Вилдерс
Човекът, когото нидерландският антиислямски политик Герт Вилдерс назначи да търси възможности за нова управленска коалиция след изборите в Нидерландия, внезапно подаде оставка в понеделник. Партията на Вилдерс спечели най-много места в нидерландския парламент на изборите на 22 ноември.
 

В понеделник холандският сенатор Гом ван Стрийн подаде оставка от поста си, в който се опитваше да намери потенциални коалиционни партньори за победителя в изборите крайно десен Герт Вилдерс, след като в холандските медии отново се появиха обвинения в измама.

 

В Нидерландия лидерът на партията, която печели най-голям дял от гласовете на изборите, избира високопоставен служител, който да проучи възможните варианти за управляваща коалиция. Вилдерс е назначи Ван Стриен, който също е член на неговата крайнодясна партия PVV.

 

Бързото напускане на Гом ван Стриен, назначен в петък, подчертава трудностите пред коалиционните преговори, тъй като Вилдерс се стреми да състави правителство със себе си като министър-председател, пише "Ройтерс".

 

Ван Стриен, сенатор от Партията на свободата (PVV) на Вилдерс, заяви в изявление, че позицията му е станала несъстоятелна, след като през уикенда се появиха съобщения, че се бори с обвинение в измама. Той отрича да е извършил нарушение.

 

"Вярвам в неговата невинност", каза Вилдерс и добави, че се надява да обяви заместник днес.

 

PVV на Вилдерс отбеляза големи успехи на изборите на 22 ноември. Но с едва 24% от гласовете тя се нуждае от подкрепата на поне още две умерени партии, за да състави правителство.

 

Първите предзнаменования са лоши, като най-голямата консервативна партия - партията VVD на досегашния министър-председател Марк Рюте - в петък изключи възможността да участва в кабинет, ръководен от Вилдерс, въпреки че заяви, че може да обмисли възможността да предложи външна подкрепа.

 

Имаме ли още шанс за Шенген?

 

В интервю за ФрогНюз бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова посочи, че се надява Вилдерс да не успее да сформира кабинет. В момента Нидерландия има служебно правителство.

 

"Докато служебното правителство на Марк Рюте е на власт в Нидерландия, има шанс да се отпуши блокажът, който Нидерландия ни слага за Шенген. Ако Рюте иска да покаже отчетливо различие от Вилдерс и политическите тези на неговата партия, би могъл - на база на заключенията на нидерландска мисия у нас - да промени досега заеманата позиция срещу България в Шенген. Ако Нидерландия промени мнението си, това ще улесни и Австрия в промяна на нейната позиция. Трябва да има много интензивна дипломатическа и публична офанзива в дните до гласуването в Брюксел", посочи тя.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 9714 |28.11.2023 Съвсем реално Путин яхна войната между Израел и Хамас. Ето как работят троловете му . 0| 2584 |28.11.2023 ДЛС-Несебър започнаха есенно залесяване по ОПОС . 0| 2561 |28.11.2023 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 8| 2721 |28.11.2023 Мраморните фризове от Партенона запалиха вражда между Лондон и Атина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads