Реклама / Ads
8| 2692 |28.11.2023 НОВИНИ

Мраморните фризове от Партенона запалиха вражда между Лондон и Атина

.
Спорът около мраморните фризове на Партенона предизвика дипломатически скандал между Великобритания и Гърция. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис трябваше да се срещне с колегата си Риши Сунак, но от "Даунинг стрийт" №10 отмениха срещата в последния момент. 
 

Скандалът се заформи, след като Мицотакис заяви в интервю пред BBC, че мраморните фризове, които се намират в Лондон, трябва да бъдат върнати в Атина. По думите на гръцкия премиер, ако те останат там, това ще е равносилно на "разрязване на Мона Лиза на две".


"Позициите ни по въпроса за скулптурите на Партенона са добре известни. Очаквах да участвам в дискусия с моя британски колега по този въпрос, както и да разгледам значителни глобални предизвикателства като ситуациите в Газа и Украйна, климатичната криза, и миграция", посочи пред медиите Мицотакис, след като Лондон отмени срещата. Гръцкият премиер изрази огромното си разочарование. 


Срещата е трябвало да се проведе по обяд във вторник и, според BBC, е трябвало да продължи 45 минути. Британското правителство потвърди отмяната и вместо това предложи на гръцкия премиер среща с вицепремиера Оливър Даудън, но от Атина отказаха.


Мраморните фризова от Партенона са едно от чудесата на древния свят. Те станаха един от основните герои във все по-ожесточеният дебат дали музеите по света трябва да върнат своите експонати в страните им на произход. Скулптурите на Партенона, които днес се намират в Британския музей, са свалени от храма в началото на XIX в. от британския посланик в Османската империя лорд Елгин по силата на султански ферман, който обаче и досега не е намерен. Те са закупени от британското правителство през 1816 г. и поставени в Британския музей. Мраморните фигури са част от фриз, който е украсявал 2500-годишния храм, изработен от скулптора Фидий.


През март тази година Ватикана върна на Гърция фрагменти от Партенона - ход, който папа Франциск нарече "жест на приятелство".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3472 |28.11.2023 След обилния сняг: В събота в Ахтопол по джапанки, летни температури . 0| 2594 |28.11.2023 Арестуваха българи при мащабна акция срещу детска порнография в Европа . 25| 4366 |28.11.2023 Венци Стефанов нахули Бербатов и медиите заради оставката на Боби Михайлов . 23| 3998 |28.11.2023 Хем прогнозата е куха, хем има риск. Бивш министър на Радев погна Василев за държавния поземлен фонд, но...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads