Сряда, 22 Ноември 2017, 03:53
Frognews
11| 10501 |08.06.2016

„Ние, гражданите“ поиска резултатите от проверката на НС за разпространението на Държавен вестник, окомплектован с в. „Телеграф“

.
НПО „Ние, гражданите“ подаде заявление за достъп до информаци до Народното събрание, с молба да получи отговор на въпроси, свързани с безпрецедентното разпространение на вестник „Телеграф“, окомплектован заедно с Държавен вестник, и обявената разпоредена проверка по случая.
Припомняме, че на 19.12.2014 г. всички абонати на Държавен вестник получиха като безплатна притурка вестник „Телеграф“. По същият начин той е продван и от търговците. За случая алармират няколко медии, след сигнали към тях от абонати на „Държавен вестник“
    
На 27.03.2015 г. това се случва отново - всички абонати на „Държавен вестник“ получават като безплатна притурка вестник „Телеграф“. Освен печатни и електронни медии този път и в Нова телевизия са показани окомплектованите заедно издания. След редицата публикации, на страницата на Народното събрание е публикувано официално съобщение, че председателя тна Народното събрание е  разпоредила проверка по случая.
http://www.parliament.bg/bg/news/ID/3349

Смятаме, че с това е нарушен Законът за „Държавен вестник“, който е издание със специален статут, а именно:
Чл. 6. (1) Към "Държавен вестник" може да се издава притурка с по-ограничен тираж, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват обемисти международни договори, сборници от международни договори или от други нормативни актове. Обнародването в притурката има същото правно значение, както и обнародването в "Държавен вестник".

Чл. 7 (4) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 56 от 1999 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 31 от 2005 г.) В "Държавен вестник" не могат да се публикуват обявления, съобщения и покани с рекламен или с търговски характер.

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Редакцията на "Държавен вестник" е на бюджетна издръжка и се финансира със субсидия от самостоятелния бюджет на Народното събрание, от собствени приходи от абонамент на вестника, такси по чл. 9, ал. 2 и от друга съпътстваща издаването на вестника дейност. Печатното издание на "Държавен вестник" се разпространява чрез абонамент и ръчна продажба.
Явно е, че вестникът, окомплектован заедно с Държавен вестник, не отговаря на предвиденото в чл. 6., защото Държавен вестник е издаван с бюджетни - т.е., наши пари.
 
Поисканата от НПО „Ние, гражданите“ информация, която има характер на обществена, е както следва:

1. Резултатите от разпоредената от председателя на Народното събрание проверка.
2. Кой и на какво основание е разрешил разпространяването на в. „Телеграф“, като притурка на Държавен вестник
3. На какво основание печатницата „Доби прес“ е приложил в. „Телеграф“ към Държавен вестник.
4. Ако има устанавено решение да се раздава този брой на "Телеграф" безплатно на хора, които не са абонирани за него, това означава, че това е било заплатено - веднъж самия вестник, втори път – разпространението му. Каква е сумата която е платена за това?
5. В качеството си на контролиращ орган, какви мерки са взети относно тези действия на издателя и разпространителя на в. „Телеграф“.
6. В качеството си на контролен орган наложена ли е санкция на извършителя на това според нас незаконосъобразно действие? Кога и какви?
7. В качеството ви на контролиращ орган, сигнализирахте ли Прокуратурата на Република България, относно това действие, което е в разрез със законите на Република България и Закона за „Държавен вестник“?

„Съгласно § 1. т. 6.  от ЗДОИ исканата от нас информация е с надделяващ обществен интерес, тъй като предоставянето й ще повиши прозрачността и отчетността на работата на Народното събрание и би опровергала съмненията за злоупотреба с власт и конфликт на интереси, което несъмнено доказва високата й обществената значимост.
„Уверяваме Ви, че исканата информация не е насочена срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала. Същата съставлява в най-висока степен обществена информация по чл. 2 от ЗДОИ, тъй като е свързана с надделяващ обществен интерес, касаещ свободата на медиите в България и защитата на правата и интересите на всички нейни граждани. Според закона държавните органи са длъжни да предоставят информация на гражданите и ограничаване на това право може да има само по изключение, каквото искрено вярваме, че не е налице в случая.“, се казва още в заявлението.

Многократно НПО „Ние, гражданите“ иска достъп до обществане информация от различни институции – Фонда за гарантиране на влоговете, БНБ, Министерството на финансите и други отговорни за фалита на банка КТБ институ;ии. До момента всички институции ни отказват достъп да такава информация с най-различни мотиви, най-вече, че исканата информация няма характер на обществена и липсва обществен интерес.
Надяваме се този път, въпреки, че не сме медия, а сдружение на граждани, да получим поисканата информация.

НПО „Ние, гражданите&ldquo

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Мехмед Дикме: Коалиция ГЕРБ и ДПС е напълно възможна в следващо правителство 3| 2211 |21.11.2017 . Готов е първият влак за третата линия на метрото 0| 2240 |21.11.2017 . Франция арестува руски депутат и милиардер 3| 2516 |21.11.2017 . Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе 1| 2320 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах