Реклама / Ads
10| 3666 |04.10.2022 НОВИНИ

„Ние идваме!“ възмутени от позицията на Румен Радев за влизането на Украйна в НАТО

.
Арман Бабикян, Николай Хаджигенов
„Ние идваме!“ изразява острото си възмущение от позицията на президента Румен Радев, с която се опитва да даде обяснение защо България не се присъедини към страните от Централна и Източна Европа, които ясно подкрепиха влизането на Украйна в НАТО и увеличаване на помощта за съпротивата на украинския народ срещу агресията.
 

България и Унгария остават единствените две държави в НАТО и ЕС, които не помагат за отбраната на Украйна с директна военна помощ. Това заявява в позиция сдружението "Ние идваме!" на адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян.

 

"Аргументът, че решение за приемане в алианса трябва да бъде обсъдено след мирно уреждане на конфликта между Русия и Украйна, е нерелевантен спрямо сегашната политическа обстановка. Ходът на президента Зеленски - с подаване на документи за членство - бе в отговор на незаконното анексиране на четири области от територията на държавата му и дава знак за готовност да се предприемат следващи стъпки за защита на страната му. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде дипломатичен отговор, че такова действие е в ръцете на страните-членки. Спрямо събитията, това може да се случи бавно или бързо и това бе сигнал към Владимир Путин", смятат още от сдружението, което се отказа да участва на предсрочните избори на 2 октомври.


"Логично е тревогата от войната да е по-силна в граничните на конфликта държави, но изглежда България прави изключение, ако съдим по реакцията на нашия държавен глава. Това отслабва българските позиции и компрометира страната ни в очите на нашите партньори", гласи още позицията.

 

"В неговата позиция се твърди още, че подобна реакция води до въвличане на страните от НАТО във война. Такава теза не се застъпва от нито една страна-членка на алианса. С подобни аргументи българският президент и неговите служебни кабинети отхвърлиха необходимата помощ от износ на оръжие за Украйна. В не по-малка степен неадекватна бе позицията и на настоящия служебен кабинет в нелепия си опит да представи преговорите с „Газпром“ като неизбежни. Тенденцията в политическото поведение на президента Румен Радев ясно показва отклоняване на външнополитическия курс на България в полза на агресивния и безпардонен режим на Владимир Путин", критикуват още позицията на държавния глава.

 

И допълват, че "благосклонното отношение към посланика на Руската Федерация, в комбинация със споменатите по-горе факти, дават всички основания за притеснение, че се предпоставят политически тези в прерогативите на българското Народно събрание. Именно там се извършват ратификации на документи за членство в отбранителният съюз НАТО", заявяват от "Ние идваме!".

 

"Настояваме политическите сили с евроатлантическа ориентация, влезли в Народното събрание, да изразят ясно отношение към позициите на президента и да защитят авторитета на парламента", завършва позицията на гражданското сдружение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3021 |03.10.2022 Социолог: ПП минира т.нар. евроатлантическа коалиция. Използва реториката на ГЕРБ – „Ние ставаме опозиция, оправяйте се!“ . 8| 4002 |02.10.2022 Социолог: ПП си плащат за синдрома „Ние си можем сами“ . 1| 15567 |12.07.2022 „Ние го сакаме Бойко, бе“: Македонци ни предлагат бартер – Заев за Борисов . 0| 4614 |05.07.2022 Трифонов: Заради Караджов събарят незаконния кей на Доган на „Росенец“. Иначе „ние сме ДПС“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads