Реклама / Ads
2| 3021 |03.10.2022 НОВИНИ

Социолог: ПП минира т.нар. евроатлантическа коалиция. Използва реториката на ГЕРБ – „Ние ставаме опозиция, оправяйте се!“

.
Светлин Тачев Източник: стопкадър, Nova News
„Продължаваме Промяната“ минираха пътя към възможно съставяне на правителство в рамките на т.нар. евроатлантическа коалиция. Те използват реториката на ГЕРБ от предишния парламент – „Ние ставаме опозиция, оправяйте се!“. Това коментира пред БНР социологът от „Галъп“ Светлин Тачев.
 

По думите му това е така, защото ПП разбират, че в коалиция с ГЕРБ би ги последвала съдбата на Реформаторския блок и Обединените патриоти – „като придатък на голямата партия, която ги изсмуква“.

 

За изборния резултат на „Промяната“ социологът отбеляза: „Самото участие във властта неминуемо води до ерозия. ПП беше водеща в кабинета и естествено има хора, които мигрират към други политически формации. ПП в един момент бяха много по-радикални от ДБ. ДБ има твърда структура – това е формация, която години наред се е изграждала, има своята подкрепа. Колкото и да си приличат с ПП, ПП е малко по-аморфна маса от хора“.

 

Според Тачев за ДПС в момента това е най-добрата възможност да изпълнят своята мечта – експертен кабинет: „Да има експерти на предна линия, а те да са отзад и да могат да маневрират“.

 

Социологът е на мнение, че всеки опит да се състави кабинет с ДПС ще има своята електорална цена.

 

Той определи като голяма изненада това, че „Български възход“ на Стефан Янев сменя „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

 

„Много интересно също така е това, че „Възраждане“ измести БСП от четвъртото място и БСП продължава да пада надолу в класацията. Това е голям удар за левицата в България, защото показва нейния залез. Самото ляво пространство все повече се отваря с възможност там да се оформи нова политическа формация. В левия спектър се отваря голям вакуум. „Възраждане“ увеличават резултата си, нищо чудно при едни нови избори да вземат още по-голям резултат“, коментира още Светлин Тачев.

 

„Към момента най-реалистичното е да се върви към предсрочни избори, защото не виждам как може да се нареди пъзелът“, очерта една от перспективите той.

 

Според него програмно правителство на спасението за няколко месеца също е вариант, заради натрупващите се кризи и напрежение. „Трябва да се направят компромиси, но това ще има щети за всички“, изтъкна социологът.

 

„Ние сме изправени пред възможността да си „счупим“ демокрацията. Ако продължаваме с това състояние на временновластие, със сигурност интерпретациите  дали пък да не сменим системата с някаква друга, могат да дойдат на дневен ред“, заключи той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4002 |02.10.2022 Социолог: ПП си плащат за синдрома „Ние си можем сами“ . 0| 2794 |05.09.2022 Социолог: Избирателната активност остава загадка . 0| 3592 |04.09.2022 Плевнелиев: Най-мощното оръжие на Путин е енергийния монопол, ”Газпром” трябва да бъде елиминиран . 0| 2806 |13.08.2022 За първи път от 17 години: Меси е извън списъка с номинирани за Златната топка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads