Реклама / Ads
1| 5290 |16.09.2022 НОВИНИ

Никола Рахнев, Гората.бг: Община Карлово манипулира и пречи за справянето с пораженията от наводнението

.
Източник: БГНЕС
„Община Карлово манипулира и пречи за справянето с пораженията от наводнението“. Това мнение изрази в своя публикация във Фейсбук преди дни Никола Рахнев, основател на Гората.бг.
 

Той изразява съмнение, че има 117 единици тежка, средна и малогабаритна строителна техника, военнослужещи и доброволци от общинската администрация в наводнените села в Карлово, както твърдят от общината.

 

Според него това, че община Карлово изнася информация за толкова мащабна техника на терен демотивира доброволците да отидат на място и да помагат.

 

„На практика, ние всеки ден сме на терен. Организирахме хиляди доброволци последните 10 дни. Говорим със стотици местни хора, информацията е проверена. Хората усетиха, че държавата отсъства и задават логични въпроси – къде е държавата, как така няма кой да управлява процесите, как никой не е минал да види пострадалите къщи дали не са опасни. На 13 септември, кметът на община Карлово минава през всички села и започва да издава устни заповеди на местните кметове. Трябвало да се тушира напрежението, че хората много говорели“, разказа Никола Рахнев пред общественото радио.

 

По думите му община Карлово излиза с информация, че има 117 машини на терен, но в действителност това не е така.

 

„Влизайки в дълбочина се оказва, че когато община Карлово говорят за тежка механизация, имали предвид и обикновени резачки за дърва. Това влиза в тези 117 машини. Ние сме наели 3 машини, предстои да осигурим още 3 – говорим за багери, фадроми, които разчистват дворовете и улиците. В крайна сметка, хора които смятаха да дарят техника, казват – ами, то очевидно няма нужда, щом има 117, защо да пращаме повече? В същото време община Карлово пише, че събота и неделя ще дойдат 1500 доброволци - 400 военни и 600 държавни служители. 400 + 600 не прави 1500, каквото е заглавието“, добави Рахнев.

 

Той уточни, че на база на тази информация, кметовете на с. Каравелово и с. Слатина са заявили, че за уикенда не приемат повече доброволци. На терен обаче хората заявяват, че имат нужда от такива.

 

„Освен това имало 15 координатори на терен от общината, хората обаче казват, че такива не са виждали. Това са просто едни цифри „хвърлени във въздуха“. Хората изразяват съмнение и за даренията, които пристигат. Те казват – как е възможно кметът на община Карлово, който е с условна присъда, която не е влязла в сила и е на предпоследна инстанция от 2019 г. Тя е за присвояване в особено големи размери и хората питат как този човек в момента получава даренията, защо е кмет и как разпределя средствата“, каза основателят на Гората.бг..

 

Той призова хората, въпреки всичко да отидат на терен и да помогнат с доброволчески труд.

 

„Да не се отказват. Хората там имат нужда от помощ, въпреки ПР позициите и театралността на общината, а и изобщо на държавата. Никой не може да спре човек, който иска да помогне на друг човек“, добави Никола Рахнев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2979 |07.09.2022 Митрополит Николай нападна училите в чужбина българи, от ”Промяната” се обидиха . 0| 12033 |03.09.2022 Николай Стайков от Антикорупционния фонд: След решението на ЕСПЧ има основание за ново дело по отнемане на лиценза на КТБ . 0| 2634 |31.08.2022 Зърнен силоз в пристанището на Николаев е поразен при руски обстрел, твърдят украинските власти . 0| 2648 |29.08.2022 Украйна съобщава за руски обстрел на жилище в Николаев, има и убити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads