Реклама / Ads
6| 2875 |15.01.2022 НОВИНИ

Николай Денков: Обсъждаме дали учебната година да не започне по-рано - около 5 септември

.
Николай Денков
Обсъжда се дали не изтеглим по-рано старта на новата учебна година - около 5 септември. Не казвам, че ще стане, необходима е дискусия. Омикрон вълната ще донесе повече болни деца в училище. Общото количество заразени се вдигна от 10 на 20 процента. Трябва да сме готови за бързо нарастване на заразяване. Това каза по БНТ образователният министър проф. Николай Денков.

За това трябваше да се направи нов подход. Трябва да имаме правилната стратегия. този план е много по-адекватен. Смята се, че трябва да сме готови да се поемат нови болни. Няма универсален подход. 


Продължаваме в клас, амбицията ни е да свършим срока в училище. Ние се съобразяваме със специалистите. С министър Сербезова имаме много хубав диалог. Не е случайно, че очевидно в плана има грижа за децата. Етапите са четири и те носят логиката на предишния план, но критериите за минаване от един на друг етап са различни. Ако има болно дете в клас, паралелката се затваря. Идеята е да не позволи епидемичен взрив. В момента риска е да не започне много бързо да се пълнят интензивните легла. Математиците дават прогнози какво ще се случи след 3-4 седмици. Ако действахме по предишния план, София трябваше да е затворена. сега не е така, защото легата не са запълнени. 


Логиката е, че ако има локален проблем, зе затваря локално, а не цялата страна. Това се опитваме да правим. Т. е да се затваря тогава, когато има проблем. Много повече са тези, които искат да учат присъствено. 


Задачата ни е трудна - зависи максимално добре да се организира учебния процес, при защита на учители и ученици. Няма как да има присъствен учебен процес, ако учителите са болни. Тестването в училище е малка опция, с която ние можем да помогнем. Трябва да видим как ще компенсираме пропуските в училище, това е наша задача. 

В момента имаме почти 50 процента ваксинирани учители. Преболедували са около 15 процента. Карантинирани са около три пъти повече през последните няколко седмици. това е нормално при настъпване на нова вълна. 


Спряна е поръчка на МЗ за тестовете по старите правила.  Сега е обявена нова поръчка, за да се избегнат проблеми за съмнения за корупция.  Тестове има до края на януари. тестовете предпазват от взрив в класа и училище. В новата поръчка чувствителността на тестовете е по-висока. те са необходими, но не могат да решат проблема. нито една от мерките не е универсална. Според мен е по-добре тестовете е по-добре да бъдат два пъти седмично. Сега нямаме възможност за това. 


Тестовете ще са доброволни за учители и ученици. Убеждаваме ги, че ако те са ваксинирани, ще е далеч по-добре. .Имаме 2-3 процента карантинирани паралелки - никак не е висок.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3140 |14.01.2022 Д-р Николай Брънзалов: Голяма част от населението изтезава здравната ни система . 12| 5590 |09.01.2022 Николай Събев: Управителят на жп базата в Паничище е пирувал за сметка на държавата . 9| 3434 |06.01.2022 Николай Събев: Проверяваме възможностите за пускане на самолетна линия София-Скопие . 1| 3715 |30.12.2021 Николай Милчев: 2021 - годината на игленика, ловене на риба в чумава вода
Реклама / Ads