Реклама / Ads

 

1| 6932 |29.08.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Ще търся решения за учениците и учителите, а не за да спасявам партийни проценти

.
Проф. Николай Денков Източник: БГНЕС
Не принадлежа на партия, не съм задължен да се подчинявам на едно или друго решение на партиен вожд. Това, което мога да направя, е да използвам максимално знанията си като учен, така че да намерим кое е най-правилното решение за нашата страна и за нашата среда. В това отношение не се притеснявам. Ще търся решенията, които са най-подходящи за учениците и учителите, а не които са необходими, за да спасят някакви партийни проценти. Това не ме интересува изобщо.

Това обяви пред Българското национално радио служебният министър на образованието проф. Николай Денков по повод непопулярни мерки като задължителна ваксинация на преподавателите и съмнения дали подобни ходове не се съобразяват с политическата ситуация и изборния цикъл у нас.

 

„Сценариите на МОН за протичане на учебната година предизвикват много емоции в обществото. Моментът съвпада с предизборната борба и с COVID вълната, затова е важно с хладен разум да се насочим към най-доброто решение“, коментира той.

 

„Насоките дават опорни точки директорите да вземат решение според съответната ситуация. Ние не сме ги оставили да се давят сами в дълбоката вода“, поясни проф. Денков.

 

„Нагласата е да открием присъствено учебната година, много внимателно – обещали сме го на първи клас за цялата страна, ако не сме в тъмночервената зона и не е затворен и бизнесът, и всички обществени събития“, отбеляза той.  

 

„За първи път е поискана пълна интеграция на системата на Министерството на здравеопазването с информационната система на МОН. Така че още на 15 септември да имаме подробна информация колко са преболедували, колко са ваксинирани, кои са тествани през последния период – учители, непедагогически персонал, ученици. И на тази база заедно с регионалните поделения на здравните инспекции ние да можем да вземаме решение за всяко училище поотделно“, съобщи министърът.

 

Той поясни, че като приоритетни въпроси, по които ще продължи дискусията през следващите две седмици, са носенето на маски от различни възрастови групи, тестването и кога да се преминава към електронно обучение.

 

„В момента се допълва националната електронна библиотека за ресурси с добри практики от миналата година и подготвени през лятото материали, за да могат учителите да ги използват“, уточни министър Денков.

 

„Присъствено обучение не може да има без здрави учители. Нашата задача е да намерим баланс - максимално присъствено обучение, но при здрави учители. Реакцията на учителите е част от реакцията на цялото общество, което не е „особено приветливо към ваксинацията“, отбеляза проф. Николай Денков. Той не очаква да е достигнат колективен имунитет в училищна среда.

 

Относно тестването на учениците в училище просветният министър посочи, че такива изследвания с деца не могат да се правят без съгласието на родителите. От думите му стана ясно, че е дадена възможност, ако 90 на сто от родителите в дадено училище са съгласни, да бъдат осигурени безплатни тестове.

 

„Включително да бъдат от по-щадящите, при които се взема секрет от устата, а не от носа, така че да може в цялото училище да имаме картина дали се е появило огнище на заболяването. Нашите родители не са много склонни да отидат към такъв вариант“, изтъкна министърът на образованието. Той изрази предположение, че това ще се случи само в някои училища, в които родителите имат нагласа, а за другите учебни заведения остава възможността за тестване на деца със симптоми.

 

„Защото няма никакъв смисъл да тестваме 5 или 10% от децата в едно училище. Това няма да донесе никаква информация, която да бъде полезна, ще бъдат напразно изхарчени средства“, допълни просветният министър.  

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 45| 6988 |28.08.2021 Петков: Слави ми каза: „Кириле, бих се радвал да си министър“ . 1| 3004 |27.08.2021 Здравният министър издаде нова заповед с условията за влизане в България . 11| 2735 |27.08.2021 Министър Стоев изпрати съболезнования до държавния секретар на САЩ Блинкън . 2| 2479 |27.08.2021 Министър Кацаров: Пандемията е под контрол, не се налагат нови мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ