Реклама / Ads
1| 3294 |25.08.2021 НОВИНИ

Министър Денков: Трябва да пазим учителите и децата

.
Проф. Николай Денков Източник: БГНЕС
”Прогнозите са, че около 15 септември ще бъдем близо около максимума на вълната и по-голямата част от страната ще бъде в червената зона”, това коментира министърът на образованието проф. Николай Денков в предаването ”Лице в Лице”.
 

“Със сигурност ще има трудности, но това, което подготвяме поне на двора да бъдат учениците  и да запомнят своя първи учебен ден. Не става дума дали ще е само присъствено или само пълно опазване, трябва да намерим правилната мярка.”

Относно колко са ваксинираните учители и училищен персонал, министърът коментира, че такава информация ще бъде обявена в началото на септември месец. тъй като още се обработват анкети и т.н.

 

Денков заяви, че няма да има бонуси за желаещите да се ваксинират, но остават двата дни отпуск при евентуално неразположение след ваксината.

 

Министърът обясни и че се планира тестването на децата да бъде "по-приятно" - тоест, вместо в носа, тестването ще се случва през устата и по-малко инвазивен начин. "Има тестове, които изглеждат малко по-приятни за децата, взема се секрет само от гърлото. МОН проучва възможностите за внос. Тестовете ще бъдат безплатни. Няма смисъл да се тестват 5-10% от децата в едно училище.  Или тестват всички деца или само тези с признаци."

 

По думите му директорите са тези, които трябва да убедят персонала да се ваксинира, съотвено и да изискат разрешението на родителите дали децата им да бъдат тествани.

 

На въпрос дали ще бъдат подсигурени тестове за учителите и училищния персонал, Денков отново обясни, че директорите ще отговарят и за това.

 

"Според информацията за заболеваемостта ще взимаме индивидуални решения. В жълтата и червена зона има вариации да се работи в дадени училища и паралелки. Целта е 1-4 клас да са максимално присъствена форма. Първи ще излизат в електронна среда  учениците в гимназиален етап

 

Денков заяви, че има мярка, при която родители на деца до 14-годишна възраст могат да получат финансова помощ при евентуално оставане вкъщи.

 

Маските за всички възрастни ще бъдат задължителни, изключение правят часовете по физическо, ако се провеждат навън.

 

Цитиран беше учителят по физика Теодосиев и думите му, че електронното обучение е "пародия". Денков отговори: "Разбирам коментарите за онлайн обучението. Дали е пародия или не е силно изказване, въпреки уважението ми към г-н Теодосиев, но е важно да се каже, че при дистанционното обучение децата се лишават не само от знания. 25% излизат от системата и не е проблем само компютърът."

 

Поръчани са 25 400 таблети, които са очакват през октомври месец и 14 500 лаптопи, които ще пристигнат септември.

 

"Всички трябва да вярват в екипа на МОН. Ние се опитваме да направим максимално доброто за децата. Но няма да приемем едностранни призиви." - каза Денков.

 

На въпрос дали ще бъде част от евентуален втори служебен кабинет, Денков отговори, че няма време да мисли по тази тема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3798 |25.08.2021 Екоминистърът: Предстои наказателна процедура по-солена от тази за въздуха . 5| 3149 |25.08.2021 Просветният министър: Целта ни е да задържим максимално децата в училище . 7| 3643 |25.08.2021 Георги Кадиев: Никой не трябва да дава съвети на президента на кого да връчи мандата . 19| 4881 |24.08.2021 Борисов си сложи втората доза. Народът: Трябва ти ваксина срещу простащина и кражба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads