Реклама / Ads
7| 7356 |10.12.2021 НОВИНИ

Николай Милчев: Болница ”Лозенец” и островът на блажените

.
Николай Милчев
Навсякъде по света управляващата класа и богатите треперят за здравето си и дават мило и драго за него. Правят си луксозни болници и ги пазят като зеницата на окото си. Правителствена болница в София (болница „Лозенец“) винаги е била такава.
 

Като я погледнеш само отвън, и ти става ясно, че това не е просто болница, а болница резиденция. Дворец в гората.


Спомням си какво успокоение настъпи между писатели – мои приятели, когато преди години се уреди един от живите тогава класици на литературата ни да постъпи в Правителствена болница. Наградата за големия талант и големите му книги беше да го лекуват в Правителствена болница.


Персоналът на болницата, вероятно много добър и с висока квалификация, също се е чувствал привилегирован винаги. Да лекуваш партийни величия, министри, милионери и техни роднини и познати, е голяма работа – самият ти придобиваш частица от властта им, научаваш им тайните, ставаш им близък, душеприказчик им ставаш.
За тях е непоносимо болницата им да не е на Острова на блажените, където според митологията хората са бездмъртни.


Същото е или почти същото и с Лицея в Горна баня. Създаден от Людмила Живкова като уж училище за надарени деца, той винаги е бил пристан за наследниците на елита, които още от малки трябва да се познават, да стават приятели и да учат заедно. Нима мислите, че точно италианският език – прекрасен език на прекрасна култура, е толкова примамлив и необходим за отрочетата на богопомазаните и властимащите?


Създадени по времето на социализма, Правителствена болница и Италианският лицей бяха наследени от новите безсмъртни с нестихваща радост. И вероятно с признателност.


А напомнянето, че болница „Лозенец“ е университетска и на СУ, се изтъква едва сега – и то главно по актуални политически причини.


Където има привилегии, винаги ще има напрежение и ще тече ток.


Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2917 |10.12.2021 Николай Денков се чувствал като ”лошото ченге” заради министерството на здравеопазването . 1| 3493 |10.12.2021 Проф. Гайдарски: Д-р Петров говори едно, а министър Кацаров обратното за тестовете и детската болница . 9| 3649 |09.12.2021 Шефът на болница „Лозенец”: Кацаров се крие, ректорът на СУ не знае за скандалното му решение . 5| 3066 |09.12.2021 САЩ отличиха Николай Стайков за борбата му срещу корупцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads